Videti jedan post
Star 07.12.2013, 09:16   #34
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

A sto bjezis od teme, ko te juri ? Vokal je vrlo specifican signal jer postoji u ogromnom broju varijanti koje odredjuju tzv. Formanti vokala. To su one krakteristike uz pomoc kojih prepoznajes da upravo govori tvoj otac ili majka, sestra, prijatelj. Dakle, ono po cemu prepoznajemo neciji glas. Ti Formanti odredjuju i kakav ce se Hall upotrijebiti za konkretni vokal. Razlike u tim Hallovima nisu velike ali ih ima. Naravno da za jedan Bass Vokal ili dublji Bariton necemo staviti neki tamni Hall koji ce vec tamni vokal dodatno zamutiti. Obrnuto, vazi isto pravilo, na jedan sopran se nece postaviti svijetli Hall. Za ovo postoje parametri kod svakog iole kvalitetnijeg Hall efekta u vidu Low ili High Dumpa ili vec nekog slicnog naziva. Pomenuo sam u jednom od postova u ovoj temi da se za vokal obavezno upotrebljavaju Hallovi koji imaju veliki Predelay Time, a objasnio sam i zasto, pa da ne bih ponavljao, pronadji taj dio i procitaj. Hall koji ce se upotrijebiti za vokal zavisi i od same pjesme, to jest aranzmana a i od pravca muzike kojem pjesma pripada. Kod balada ili slagera se vec po tradiciji upotrebljavaju siroki i dugi Hallovi, mada licno nisam posebni pobornik tih efekata. U novijim produkcijama se Vokal "boji" Ambientima, pazljivo odabranim u zavisnosti o kakvom se vokalu radi. Neces nikada naciniti gresku ukoliko za vokal upotrijebis Medium Plate Hall kojem ces malo skinuti visoke. Gledaj da ne bude predug i vodi se pravilom da onog momenta kada taj Hall na vokalu cujes jasno u miksu, vec ga je previse. Hall je, ne samo za vokal, vec i za sve ostalo, ubjedljivo najbitniji efekat jer odredjuje prostor u kojem cujemo neki signal. Ovome treba obratiti najvecu mogucu paznju u jednom miksu. Pogresnim izborom Halla mozemo vrlo lako totalno upropastiti recimo bubnjara, isto koliko ga mozemo oplemeniti pravilnim izborom koji ce cak nadomjestiti i manjak Layera na udaraljkama. Kod vokala je Hall od presudne vaznosti. Pogresnim izborom cemo vokal gurnuti u pozadinu ili ga uciniti nerazumljivim (iako je pjevac odpjevao sa odlicnom dikcijom) ali cemo ga dobrim Ambientom uciniti vrijednijim, zanimljivijim, ljepsim za uho itd... Mislim da sada imas dovoljno inforemacija na osnovu kojih ces sigurno poboljsati postavku Halla na vokalu u odnosu na dosadasnju praksu. Ne zaboravi na onaj Predelay Time, on je jedna od najbitnijih stavki kada je Vokal Hall u pitanju. Ne manje vazno je i da taj Hall ne bude od tebe do Torina, nego pazljivo odmjereni Ambient, sto znaci kraci, ubjedljiviji i konkretniji prostor.

Promijenjeno od tranzit (07.12.2013 u 09:24 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote