@sale band
To pitanje koje si mi postavio je staro koliko i sam pojam audio interfacea uopste. Dakle, nista novo, uvijek ista prica. Jednom sam ti napisao da ne obracas uopste paznju na to zauzece procesora sa kojeg citas te silne procente. To je sarena laza i nema nikakvu, ama bas nikakvu izkaznu moc ili vaznost.
Presonus 1818VSL je veeeeliki audio interface koji istovremeno opterecuje sistem sa 18 ulaza i 18 izlaza, sto znaci sa 9 ASIO parova. Pitas se naravno odakle sad toliki broj. Tu je 8 analognih ulaza i izlaza, zatim tu je 8 ADAT ulaza i izlaza i jedan stereo SPDIF digitalni par. Odatle dolazi i ime za ovaj audio interface 1818VSL. Sada na to dodamo i sve efekte koje nudi njegov VSL software mikser i imamo kompletni balast koji ovaj audio interface navali na pleca jadnom procesoru konpjutera odnosno, Laptopa. Tvoj Laptop sa tim T5800 procesorom je jadnicak koji to ne moze da povuce kako treba. Kao da si na konjska kola koja vuce neka stara raga, navalio teret koji ce jedva i neka zestoka SCANIA sa deva vagona, da povuce.
Sve vrijeme cim je VSL u pogonu odnosno aktiviran, ovaj teret stoji na CPU kompjutera. Za probu, isakljuci VSL mikser (gore lijevo odmah poslije naziva "AudioBox VSL" imas jedno virtualno dugme kojim aktiviras i deaktiviras VSL. Dakle, deaktiviraj VSL mikser i podigni recimo Studio One, pa u njemu u ulazima i izlazima napravi dva ulaza i jedan stereo izlaz. Kladim se da ce i na bufferu od 128 samplova da radi bez ikakvih smetnji jer tada je aktiviran samo jedan ASIO par.
Radi se samo o tome da je taj Laptop veoma slab, kao uostalom i svaki drugi Laptop jer ne pisem badava vec godinama, da Laptop masine jos nisu na nivou koji je potreban za profesionalni rad na bini, a nece biti bar jos koju godinu. Ovome dodaj i veoma malu, npodnosljivo malu, radnu memoriju. Laptopovi koje Trans Audio izbacuje kao audio masine za manje projekte, imaju 8 ili 16GB radne memorije. Drugacije jednostavno ne ide.
I sam pises da na tom kompjuteru gdje imas i7 procesor nema nikakvih problema. Zakljucak se namece sam od sebe i ne treba ga posebno objasnjavati.
Taj drugi Laptop, koji si po nesreci, dao svojoj zeni, je daleko sposobniji sa svojim i5 procesorom i on ce (doduse uz dosta muke) da izdrzi 1818VSL. Bice na samoj granici svojih moci ali ukoliko ne opteretis to sve jos i brdom VST instrumenata, odnosno ako ga koristis samo kao mikser, odradice posao bez problema. Poslusaj Dina i ukradi zeni taj Laptop pa probaj, odmah ces i sam da vidis da je ovo sto ti pisem istina.
Promijenjeno od tranzit (05.12.2013 u 13:45 sati)
|