Ako vec neko posjeduje masinu sa npr. Quad CPU ,ili Dual CPU sa jos + 2 virtualne jezgre, 8 GB RAM ili ako je srecnik pa ima 16GB, HDD koji radi na 7200 rpm (SSD da ne spominjem).... cemu overclocking ??? Jako puno stvari moze da obavi optimizacijom samog Win 7 i da radi dugo dugo i odradi dosta komplexan projekat... Pa ljudi moji, radilo se extra dobrih stvari i na Pentium II i nije stvar odjednom pokrenuti 15 hardverskih instrumenata da sviraju u isto vrijeme! Odsviraj ih, snimi traku,ugasi taj VSTi i baci se na mix . Jedna jako bitna stvar u cijeloj ovoj prici....PC koji sluzi kao DAW ne moze biti masina koja ce sluziti i za face, i za igrice i za skype itd ... Nekih stvari se mora odmah u startu odreci da bi to bilo sve ok! (po defaultu najbolje iskljuciti networking

) Ko se odluci raditi u ovoj bransi mora razmisljati i o tome da odvoji 100-150 EUR za racunar koji ce sluziti u svrhu zezancije. Masina koja sluzi kao DAW, se cuva kao svetinja i jednom kada se sve utegne kako treba , napravi se slika, najbolje u Ghostu ili nekom slicnom programu, i ona sluzi samo za Audio i nista vise. Experimentisanje sa novim plugin-ima, VSTi-ma i slicno obaviti na drugom racunaru pa ako je sve ok, tek onda prebaciti na DAW masinu. Sve ovo pricam jer sam jedan od onih koji u 99% slucajeva koristi "narodne" verzije software-a i trenutno nisam u mogucnosti da kupujem neku babarogu od PC-a. Imam Quad koji prilicno lijepo tjera "mid range" projekte sa samo 8 GB RAM-a i vjerujte da se moze mnogo toga odraditi

Cekam zimu pa da se i ja malo zavucem u svoj brlog i krenem sa nekim malo ozbiljnijim stvarima po pitanju DAW-a