Citat:
Originalno postovano od MikiB
Sound koji dobijam na kutije je skroz ok...cist,precizan...nema distorzije,nema suma...sve je ok...samo kad posmanjujem fadere i master ispod 0db,onda jacinu imam ko da sviram na starom H&H pojacalu od 100 w....a sto se tice compressora na Tyrosu,to kad smanjim sve da mi ne ide u peak..znaci da mi ne smanjuje signal kad sviram solo,tek onda nemam snage...ako smanjim sve da mi na Tyrosu na compressoru ne pokazuje da je signal u peak-u,e tek onda nemam zvuk...znaci kad nivelisem ritam i solo,gledam da mi ne ide u crveno,iliti peak,na Tyrosu...jedino mogu da sviram normalno ako gain na samom Tyrosu stavim na -6,-7....jel to ok?tad ne moram da utisavam nista na Tyrosu...i gain na mixeti na kanalu mi je skroz nula...evo kako izgleda compressor ka ide ritam i solo(zena je slikala,ja sam svirao)..
stavicu vecu sliku
|
drug moras razumjet nesto,na mixeti podici klizace na 0db nikako ne znaci da je signal tad 0db,ili gain uvrnuti na pola ili preko pola,ili sta ja znam,to nema veze ni sa cim,jer svaki instrument ima razlicito jak signal,tamo desno na mixeru imas te lampice koje skacu i tu jednostavno pratis koliki ti je izlazni signal master iz mixera,ne smijes ici u peak moras smanjit master,to je jedna stvar,a druga stvar ako zelis da vidis koliki ti je signal na jednom kanalu(npr tyros) imas na svakom kanalu pri dnu dugme PFL pritisnes njeg na kanalu i tamo ima takodje ispod tih lampica PFL/AFL i njeg pritisnes,tad ce ti lampice pokazivati tacno koliki ti je signal tyros-a,tad na tom kanalu koristis gain da pojacas ili smanjis signal,dovedes signal na 0db i tek onda dizes klizac tog kanala kolko god hoces,signal je uvijek 0db,pogasis pfl kad to zavrsis i ponovo pratis master lampice ne smijes pojacati da ides u peak,to je sve,a ako su ti kutije 475w rms ti u mixeru imas snage 320w po izlazu znaci da nemas dovoljno snage da potjeras kutije onoliko kolko one mogu,vjerovatno zato brzo dodjes u peak,ne mozes ocekivat sa 2x320w da sviras svadbu i da bude glasno,to nije neka snaga,a ako ides u peak stalno onda je moguce da spalis i kutije
Dodato:
http://www.yamahacommercialaudiosyst..._datasheet.pdf
mala ispravka,mixer ima 2x320w u 8 oma ali mid band,a kad tjeras kao ti full range onda nema toliko snage nego jos manje