Videti jedan post
Star 15.09.2013, 06:30   #8
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Yamahini aranzeri i Workstationi su veoma poznati po vrlo visokom levelu izlaznog signala (cak na +2dB) i jasno mi je sta ti se desava, a i zasto se desava. U sustini je "zakon", da se level na samom instrumentu podesi extremno na desno, znaci najvisi moguci level, a onda, ako nedostaje (obicno nedostaje, sto kod Yamahe srecom nije slucaj) se nadoknadi manjak levela signala pomocu Gaina na kanalima gdje je instrument ukljucen. Jos jednom ti ponavljam, ukoliko se pri maksimalnom levelu na samom Tyrosu 3 i minimalnom Gainu na kanalima miksera gdje je on ukljucen, ne pali Overload LED, nema potrebe, ni smisla, smanjivati taj signal na instrumentu, samo da bi ga ponovo dodao podizanjem Gaina na kanalu. Time samo negativno utices na Signal/Sum odnos a to nikako nema opravdanja. Ti vec imas najzdraviji moguci signal i treba da budes sretan sto je tako. Jedino u slucaju, da se i pri najmanjem Gainu na mikseru pali Overload, tek tada mozes da smanjis level na samom instrumentu ali i to samo onoliko koliko je potrebno da se Overload LED ne pali.
Ne vjerujem da sa mikserom nije nesto uredu, vec nije uredu sa postavljanjem Gaina, Volume Fadera, EQ-a... Podesi kanale na kojima je prikljucen aranzer ovako kako sam ti opisao, s tim da panorama potenciometre ta dva kanala podesis ekstremno suprotno. Gain za mikrofonski kanala, podesi tako da i pri najglasnijim pasazama Overload ne ide u crveno ali da je za dlaku ispod toga. Ovo sam vec negdje nasiroko objasnjavao na forumu detaljno. Sada imas zdrave ulazne signale. Ne pretjeruj sa levelima za EQ jer sve sto je preko 5 ili 6dB na EQ Bandovima je znak da nesto nije uredu sa miksom. Ni graficki EQ ukoliko ga mikser ima, ne dizi do besvjesti jer i on utice na nivo signala, pa i radi toga je moguce da signal sume ide u Overload tako brzo i cesto. Ostaje, ukoliko sve odradis kako valja, da podesis jacine na Volume Faderima za instrumente i vokale, onako kako sam ti objasnio u proslom postu, to jest, da vokali i solo instrumenti "legnu" u aranzman, a ne da pobiju sve oko sebe kada se pojave. Provjeri ovo sve, negdje si napravio trivijalnu gresku koja ti pravi probleme. Imaj na umu, ne moraju ni Volume Faderi "da izgledaju kao na slici", da bi to bilo eto ispravno. Vodi se vise sluhom, a manje vizuelno.
tranzit je offline  
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
MikiB (15.09.2013)