Videti jedan post
Star 05.09.2013, 05:20   #4
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Obavezno postavi taj salter lijevo, to je LowCut, o kojem sam pisao par puta na forumu, pa ako si zaboravio sta je to, pogledaj tamo gdje je bilo rijeci o ekvilajzerima. Mozes ti da se odaljis od mikrofona kada pjevas glasnije dionice ali ne pretjerano. Podesi Gain na Presonusu onako kako sam opisao, postavi u Studio One jedan Limiter ali na Input kanal (imas dole lijevo u konzoli, polje za odabiranje Inputa). Da ne bih mnogo mudrovao oko Limitera, kada ga uvedes, postavi vec uradjeni preset pod nazivom "-1dB Limiting" i sve je OK. Da bi se sto manje cula muzika iz slusalica, smanji malo level monitoringa. Pristojno rastojanje je 10 do 15cm od membrane mikrofona, obavezno stavi Pop Filter i pokusaj da ne pjevas tacno u centar membrane vec za dlaku u stranu. Kod pasaza kod kojih hoces da dobijes "dramaticniji" vokal, priblizi se maksimalno do Pop Filtera. Tada dobijas signal koji je bogatiji nizim frekventnim spektrom ali si i u opasnosti da usni suglasnici (P i B) budu pretjerano eksplozivni, pa pripazi kad ih izgovaras, smeksaj ih malo. Misli na to, da sa vece udaljenosti vokal postaje "tanji", da ne bi doslo do velikih razlika u timbru (boji) glasa u toku jedne pjesme. Ovo bi ti bile osnovne smjernice, a toga ima dosta, pa kad se pojavi pokoji problem, ukazacu ti i na preostale sitne "trikove".
tranzit je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
zeljko (05.09.2013)