Basalski,ovde se radi o harmonici...Pozdravi tatu Bubija Jasarevica od Mikija iz Pirota...
2.Prijatelju Buxy,da li ti poznajes lestvice,harmoniju(onako povrsno)pobogu bio si u muzicku skolu,bar osnovne stvari treba da se znaju!!!
Ajd sad da ne drzim teoriju muzike...reko sam ti da nadjes knjigu...
Lestvica ili skala je niz tonova koji se postepeno nizu od bilo kojeg tona alfabetskim redom do onog tonskog imena kojim je lestvica pocela...
Npr:G,A,H,C,D,E,F,G ili C,D,E,F,G,A,H,C,PRVI I POSLEDNJI TON LESTVICE ISTOG SU IMENA,ALI PRIPADAJU RAZLICITIM OKTAVAMA...
1.Pregled durskih lestvica sa povisilicama:
C-DUR,G-DUR,D-DUR,A-DUR,E-DUR,H-DUR,fis-DUR,cis-DUR
2.Pregled durskih lestvica sa snizilicama:
F-DUR,B-DUR,ES-DUR,AS-DUR,DES-DUR,GES-DUR,CES-DUR
E sad,trebalo bi da znas kvartni i kvintni krug
Evo ti objasnjenje,
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Квинтни_и_квартни_круг
Treba da se znaju i dijatonske molske lestvice,molske lestvice sa povisilicama...itd,itd,itd,itd...Puno toga treba da se procita i nauci...
Ali opet kazem ako hoces da se bavis harmonikom za svoju dusu,a pri tom si sluhista...Ovo ti ama bas ne treba...
U stvari ti radi po sluhu,a svako slobodno vreme provodi uz knjigu,pomoci ce i teoretski i prakticno kad vezbas(skidas) po sluhu...
Mislim da vise nema potrebe da ovde pisemo o teoriji muzike,mislim kao predmetu koji se uci u muz.skoli i za koje postoje visoke skole...
Pobogu ovde ima bar 90% tezgarosa(MUZICARA) kojima nije potrebna nikakvo muzicko obrazovanje...