Videti jedan post
Star 21.06.2013, 01:24   #3
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

File je kod mene a sutra ces ga obradjenog dobiti nazad, pa sam uporedi. Ono sto sam pri povrsnom slusanju zapazio, bass je nesto slabijeg levela nego sto bi to bilo optimalno a izrazeni su dosta jako visoki imedju 5kHz i 6kHz, koji se manifestuju najvise kod Crash cinela gdje one postaju prejake i pomalo neugodne. To se sve da donekle relativirati a vjerovatno je nastalo prilikom raznih konvertovanja koja je dozivio ovaj File.

Sto se tice tvojih zapazanja iz proslog posta a u vezi sa "home made" samplovanjem, potpuno si u pravu. Razmisljas u pravom smjeru. Sampluje i ko zna i ko ne zna, a uglavnom ne zna. Sta sam sve imao prilike da cujem kod nasih muzicara na raznim sampling instrumentima... to je katastrofalno. Simptomaticno je da u novijim instrumentima imaju daleko kvalitetnije iste ili slicne samplove ali ih ne upotrebljavaju vec sampluju ili uvode smece koje je za klase i klase losijeg kvaliteta od fabrickog ROMa. Da odmah uklonimo sve zablude, sampl iz ROMa je fizicki potpuno isto sto i sampl koji uvodimo ili sami samplujemo. Jedina razlika je u tome sto je sampling materijal ROMa komprimiran posebnim metodama kod kojih se ne gubi na kvalitetu, a radi ustede na Sound Chipu, pa su samplovi u prosjeku dva puta kraci od "normalnih". Velika je umjetnost i znanje odraditi dobar sampl, a jos veca postaviti ga u program i editirati, odnosno napraviti od tog sampling materijala Sound Program. No, kako to vec na Balkanu biva, svako okusava srecu na ovom polju a da pri tome nema ni ono najosnovnije znanje iz te oblasti... i ... naravno, rezultat je porazavajuci. Noviji aranzeri i workstationi vise klase, su opremljeni odlicnim ROMom i vrlo je malo, do nimalo, potrebe da se bilo sta dodaje. Treba samo znati iskoristiti vec postojeci materijal... ali... i tu treba znanje i iskustvo. I na kraju, cinjenica je da je to malo sampling RAMa i kod najnovijih instrumenata i vise nego nedovoljno za bilo kakav kvalitetniji sampling sound. Sve je to u sustini jadno i zalosno opremljeno ako se ima na umu aktuelna niska cijena radne memorije i ako se zna kako zvuce dobri softver instrumenti. Tek kada se u hardver instrumente budu mogli uvoditi Pluginovi i to sa velikim i kvalitetnim Contentima, tek tada ce sampling na tim instrumentima imati nekog smisla. Na aktuelnom stepenu razvoja hardver instrumenata, to sve zaista nema smisla. Rado pominjem Ride ili Crash cinele koje kod kvalitetnih softver instrumenata imaju velicinu i do tridesetak MBa. Dvije takve i... PA800 ostao bez sampling RAMa. Zar nije smijesno !!!
tranzit je offline   Reply With Quote