Tema: Korg Pa600
Videti jedan post
Star 26.05.2013, 13:08   #1284
kreso
Šerif

kreso's Avatar

Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
kreso befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Nisam stručnjak ranga Tranzita pa da poznajem sound sintezu i rad sa muzičkim instrumentima i popratnim hardwarom kao on, ali od trenutka kad je Pa600 izašao i kad sam ga prepustio kroz svoje ruke znao sam da ne griješim oko njegova izbora. Moje oduševljenje bio je tim veće što sam prvom upotrebom skontao da dobijam kupnjom Pa600 stroj ranga Pa2X-a za jako male novce, uz nedostatak meni nekih nebitnih stvari (sampler, vocoder) jer koristim te iste stvari (prema potrebi) na drugim uređajima, a opet je više od duplo jeftiniji. Prvim kontaktom skužio sam da je Pa600 u mnogo čemu bolji od Pa800 koji je i dan danas bezobrazno skup. 96 Mb user memorije u koju možeš kombinirati podatke iz različitih setova je bio više nego pun pogodak od strane KORG-a. Netko kaže propust, programera, ja mislim da su to dali namjerno, jer pored svih stvari koje nas oduševljavaju na Pa600 ima tu i dosta manjkavosti koji na prvi mah nitko ne konta. Da li su to bugovi ili namjerno napravljeni propusti KORG-a vrijeme će pokazati. Primjerice, jeste li znali da u STS postavke ne možete na sample naklemiti efekte koje bi ste vi željeli, i pored snimanja performance, on ih vrača na postavke efekata za pojedini sound koje je "dobio" stvaranjem sampliranog sounda. Probajte i vidjet će te. Svi znamo da čitanje globala iz tuđih setova je totalno nepreporučivo, no da li znate da što je materijal stariji (s KORG-ova Pa80, Pa50, Pa1X), da često ton hoće zablokirati na Pa600 (kao da ga ne prepoznaje). Ili kljava ostane bez glasa, ili ton ostane "zujati" dok ga ne "Shiftiraš" ili ne resetiraš kljavu. Isto tako ako tvornički style "kitite" tj šminkate sa vlastitim drum kitom (ma kako savršeno zvučao na drugim ritmovima) zatupljuje i "mulja" sound ostalih elemanata u ritmu do bola, tj do krajnje neupotrebljivosti.
Iskreno, osobno sam mislio da ću moći u style naklemiti od bubnja pa do tepiha sve samplove, i da će to savršeno zvučiti, nešto slično kao kod Ketron Audie (samo bez loopiranih stvari), ma ispao je šipak. Sve muljavo, tupo, "nemasno". A to je prvenstveno zbog nedostatka samplera, gdje bi se to dalo nekako iznivelirati i ušminkati. Njegov sound engin je kao manjkav, ili možda i ima mogučnost finog došminkavanja, no to je ispada nama običnim smrtnicima jako teško ili miljama daleko, jer ne kužimo kako te parametre uskladiti, da se to čuje kako smo mi zamislili. Nije me sram priznati, znam što hoču, ali nisam u stanju to na Pa600 napraviti. E sad pitanje je samo, ili stvarno ne kužim ama baš ništa, ili to što želim Pa600 u suštini ne može bez pomoči drugog aranžera sa strane tj, jačeg samplera gdje će se sve to odraditi pa ponovno u Pa600 vratiti.
U krajnosti Pa600 je vrhunski aranžer za male pare, za gažere/tezgaroše poluprofesionalce, no isto tako je i podosta limitiran, rekao bih iz dana u dan sa sitnim bugovima koji znaju i iritirati, ali ako se navikneš na te propuste onda je OK. U suštini, svi mi koji smo do nedavno svirali na stare proslavljene aranžere (Pa80, Pa1X, Pa800) koji nisu imali pola toga što Pa600 nudi smo oduševljeni, ali netko ko je navikao na raskoš i bogatstvo ponude kao što su davali TOP aranžeri tipa Pa2X i sada Pa3X normalno da vide sve te minuse kod Pa600. Ne spadam u drugospomenutu skupinu i meni je aranžer isključivo uvjek služi da da dobar, mastan i kvalitetan ritam. Boje ionako oduvjek vučem sa solo sinta, ali ipak želim da mi je u drugom planu kao druga boja na aranžeru kvalitetan sampl i kvalitetno izbalansiran zvuk desne ruke sa ritmom. Kupnjom Pa600 sam dobio i više nego sam tražio, ali u suštini kad shvatiš da možeš dobiti puno više iz njega, a ne kužiš kako pomalo frustruira.
Oprostite mi na romanu, ovo je moj osvrt na prvih 4 mjeseca korištenja.