Tema: Roland BK-9
Videti jedan post
Star 17.04.2013, 18:58   #2
Akordeonista
Ovaj baš voli da kuca

Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
Akordeonista befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Citat:
Originalno postovano od tranzit Pokaži Post
Ali... to prokleto ali, uvijek postoji... uopste nisi u pravu, to jest totalno grijesis, kada pises da je za obicnog "smrtnika" muzicara nemoguce ili vrlo tesko, da upotrijebi spoljna pomagala sa svojim aranzerom. Konkretno, za tu peromjenu sounda na BK seriji, uopste nije potrebno nikakvo poznavanje Sys Exa ili nekakvo detaljnije poznavanje midi teorije. Radi se samo o najnormalnijoj Bank i Program Change komandi i ni o cemu vise. Siguran sam da je svako u stanju da napise tri trocifrena broja na nekom eksternom Program Changeru i da ih memorise. Nema potrebe praviti bauk od necega gdje ga nema. Isti, ama potpuno isti slucaj, je i sa upotrebom jednog Kontakta sa Laptopa koji ce biti komandovan preko aranzera, opet ona tri broja, pardon u ovom slucaju samo jedan broj jer Kontakt poznaje iskljucivo Program Change. Prica o nekakvim specijalnim programima uz Kontakt, koji bi bili neophodni da bi to sve radilo, se na kraju svodi na jedan najobicniji VST Host (koji je inace Free Program) u kojem ce se samo... ali zaista samo, napisati cetiri globalne komande koje imaju iskljucivo jedan zadatak, a to je da Bank Change naredjenja koja dolaze sa aranzera upute na zeljene Kontaktove Instrument Bankove. Kako vidis nikakva velika filozofija i mudrost. Cvrsto sam uvjeren da ce cak i polupismeni muzicar to savladati bez ikakvih problema.
Takvo povezivanje laptopa i BK je moguce jedino ukoliko se zeli Kontakt koristiti samo na odredjenom partu na kom bi u midi postavkama bio iskljucen interni sound, u suprotnom ce se cuti dva zvuka (jedan iz BK a drugi iz Kontakta)! Samim tim, veoma je skucen "prostor za manevrisanje" izmedju ova dva izvora zvuka jer BK ne memorise Midi Set uz performanse! Meni je, verovatno je i vecini ostalih, zelja da imam mogucnost da upotrebim sempler na svakoj traci po potrebi - recimo u jednom ritmu koristim semplovan bubanj a drugom na istoj traci bubanj iz BK. Isto se odnosi i na sve druge partove (bas, gitare, solo...)!
Pomenuo sam druge programe, imajuci u vidu da se nekim programima moze (putem SysEx-a) postici to da se pritiskanjem jednog dugmeta na klavijaturi pali odredjena boja (bilo na klavijaturi, bilo na laptopu) a takodje menja Midi postavka samog instrumenta. Potrebno je da se odredjeni midi kanal pali/gasi i postavka za njega menja po potrebi (da li salje poruke na externi uredjaj i da li gasi interni sound).
Siguran sam da tebi nemam potrebe da pisem o tome tako da ovo pisem zbog ostalih clanova foruma!
Sto se tice kursa, ne znam za ostale clanove ali sigurno imas vec dvojicu zainteresovanih (mene i mog kolegu)! Mozemo se dogovoriti da nam drzis casove putem Skupe-a!
Akordeonista je offline   Reply With Quote