Tema: Roland BK-9
Videti jedan post
Star 17.04.2013, 13:50   #206
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ama bas sve sto si napisao sam ocekivao kao eventualni odgovor na moj post. Da li si ti saglasan sa onim sto pisem je malo vazno, to je vec tvoje pravo na sopstveni sud, medjutim cinjenice govore nesto sasvim drugo. Je li vrijedno dati 1.000, 1.500, 2.500 ili cak i 3.000 eura vise za taj, opet debelo podvlacim, jadni i bijedni sampler, je pitanje na koje pojedinac treba sam za sebe da nadje odgovor. Ovo "debelo podvalicim" proizilazi iz ogromnog iskustva koje sam skupio svirajuci sve moguce hardver samplere koji su ikada ugledali svjetlo dana i to odmah posto su ugledali svjetlo dana. Sve sto cujem iz tih sampling aranzera je uvijek i bez izuzetka, nekakva zurla (koja kad vrisne skida gace public) ili nekakve kvazi harmnike koje na sve lice samo ne na harmnonike, zatim nekakve bubnjeve od kojih cujem samo nabijeni bass bubanj koji pomjera dzigericu a o DX zujalicama ne treba ni pisati. Siguran sam da je daleko bolja varijanta uz jedan GW-8 ili bilo koji BK aranzer imati jedan skromni Laptop i pristojnu audio kartu za par stotina eura i u njemu jedan zestoki sampler tipa Kontakt ili Emulator pa makar ga i legalno kupio, sve ce to opet biti jeftinije bar za 1.500 eura a kvalitetnije bar za 1.500 klasa od jednog PA3X ili Tyrosa 4. Provjeri pa me demantuj. Ako nekoga bas zivo interesuje, potanko i vrlo detaljno cu objasniti zasto su ti sampleri u aranzerima samo obicno smece i kolika je i kakva je razlika u odnosu na "rasne" samplere.

Jedan Instrument je onoliko dobar koliko je dobar muzicar koji ga opsluzuje. Mislim da smo malo zalutali jer pisem o instrumentu a ne stroju za ispucavanje midi fileova i namjenskih styleova a imam neodoljiv osjecaj da ti upravo radis suprotno. Sva ta nekakva "operativnost" meni kao muzicaru nije uopste bitna, bitan mi je sound i samo sound, naravno uz osnovne funkcije jednog aranzera. Ako nekome bas fale Padovi, moze ih naci za 50 eura i to 16 komada odjednom, a dinamicki su a ima ih i sa Aftertouchom za desetak eura vise. Neka ih doda svom aranzeru bez Padova pa nek mlati za sitne pare po njima do mile volje. Chord Switching koji pominjes... aman zar nisu dosta tri razlicite fraze po Style Partu i traci... pa 99% muzicara ne zna da programira jedan ritam kako valja ni sa jednom frazom. O kakvom inteligentnom fingeringu pises, zar jednom profesionalnom muzicaru treba nekakav drugi fingering osim onog najnormalnijeg (Full Chord) i eventualno "On Bass" fingering. Pisemo o profesionalnom instrumentu i njegovoj profesionalnoj upotrebi, a ne sviranju zeni, dragoj, svalerki... pored kamina u dnevnoj sobi ili jos gore, izigravanju muzicara u nekom bircuzu pritiskanjem na Play, Stop i Transpose taste. Da se malo uozbiljimo, pa da diskutujemo argumentovano, rado cu nastaviti sa diskusijom ali ovako, zaista nemam volje !!!!!

Promijenjeno od tranzit (17.04.2013 u 13:57 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote