Videti jedan post
Star 14.01.2013, 04:59   #1
Akordeonista
Ovaj baš voli da kuca

Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
Akordeonista befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Citat:
Originalno postovano od makso68 Pokaži Post
Druže,ako je iko na ovom forumu ljubitelj Yamahinog zvuka,onda sam to ja.
Govorio sam o tehničkim karakteristikama i omjeru cjene i kvaliteta..I dalje mislim da je Yamaha PSR s 950 bezobrazno skupa za ono što nudi..
To što kažeš za za kvalitet zvuka Korga i Yamahe,evo jedna istinita anegdota iz mog ličnog iskustva...Svirao ja koncert Halida Muslimovića,Vesne Zmijanac i Šemse Suljaković sa Halidovim klavijaturistom Damirom,mojim dobrim drugarom..On svirao Korg PA 2 x,extra sređen,a ja Yamaha Tyros 3(znači,aranžeri iste klase)..Kaže meni Damir:˝Makso,jarane,kad ja pustim ritam na PA 2 x poslije tvog Tyrosa zvuči kao praćka(tanko,usko).˝To najbolje govori o soundu između ova dva branda.Naravno,ovim nisam želio izazivati nikakvu polemiku,jednostavno sam ispričao dogodovštinu sa svirke.Pozdrav svima!!!
Izvinjavam se za off topic.
Samo da objasnim jednu stvar, ja nisam ljubitelj nijednog brenda vec samo muzicar koji trazi instrument koji ce mu sluziti valjano!!! Kad kazem valjano, pre svega mislim na zvuk - jer bavimo se muzikom a ne stolarijom, gradjevinom i sta znam vec cime! Ostale stvari (kao sto su funkcionalnost sprave, mogucnosti, kvalitet izrade, dirki itd.) mogu biti veoma bitne ali su po redosledu prioriteta iza onoga sto izlazi iz klavijature.
Po meni licno, Korg je najfunkcionalnija klavijatura i njegov korisnicki interfejs (gledam visu klasu, modele Pa1,2,3x) je veoma praktican ali ima veliki problem sa onim sto izlazi iz klavijature, tj. onim sto se cuje na ozvucenje i samim tim ispada iz konkurencije, bar za mene.
Za razliku od Korga, Roland aranzeri zvuce veoma dobro, izlaze cisto i konkretno. Njihova glavna mana je sto nemaju sempler (nevezano za cenu instrumenta)! Dalje, po meni postoje jos neke mane kao sto su Chord Variation koji poznaje samo Dur, Mol i septakord. Ja najcesce pravim ritam da mi dur i mol sviraju istu bas liniju a i ostale deonice dok na 7, m7, m6 stavljam drugacije bas linije i eventualno gitare. Po ovom pitanju je Korg najprakticniji posto se kod njega moze napraviti 6 razlicitih CVa koji ukljucuju svaku traku aranzera. Dalje, meni je Rolandova mana i sto nema onaj "inteligentni" Fingering mod koji imaju i Korg i Yamaha! Ima jos nekih stvari ali da ne duzim bespotrebno.
Yamaha je po korisnickom interfejsu veoma slicna Korgu ali ima i nekih mana po tom pitanju u odnosu na njega. Recimo, memorisanje postavki Registracija, tempa, STSa, itd. u toku svirke je nemoguca! Dalje, kod Korga je mnogo preglednije uradjeno pozivanje performansa/registracija iz razloga sto se dugmetom pozove banka a na displeju se prikazuju imena registracija iz te banke, tako da odmah vidite imena registracija dok je kod Yamaha to reseno obrnuto, tako sto se na displeju biraju banke a onda se dugmicima pozivaju registracije ali im ne vidite imena vec da biste to uradili morate da ulazite u jos jedan podmeni pa kasnije da izlazite iz njega i tako stalno osim ako ste zapamtili sve registracije gde se tacno nalaze! Ovo su samo neke od mana Yamahe ali je na njenoj strani svakako dobar zvuk i veliki sempler.
E sad, sempler je dobra stvar ali ne i nesto bez cega se ne moze! Imam kolegu koji svira Roland GW8, cesto sviramo zajedno i, verovali ili ne, taj GW8 ne zvuci mnogo losije od Tyrosa 3 koji sviram. Cuje se razlika u korist Tyrosa, ali ne onolika razlika kao sto sam je cuo u odnosu na Pa800. Istina, tesko bih se posle klavijature sa semplerom odlucio da sviram klavijturu bez njega ali verujem da ce u nekoj narednoj generaciji aranzera on postati nepotreban ili bar ne suvise potreban. Recimo, ja sam isemplovao jedan dobos sa GW8 koji mi se svideo i koji odlicno izlazi na ozvucenju.
I jos da kazem nesto u vezi PSR950 od kog je ova prica i pocela, licno ja bih pre uzeo njega da radim nego PA600 jer PSR za razliku od Korga DOBRO ZVUCI a to je prvi preduslov da bi taj instrument mogao da koristim za svirku jer u suprotnom to su onda samo beskorisne igracke sa brdom mogucnosti!!! Ne mislim da je PSR950 nesto revolucionarno u odnosu na PRS900 i 910, takodje ne mislim da su sve te klavijature jeftine, naprotiv, veoma su skupe! Po meni, ne bi trebalo da kostaju vise od 1000e, ali to je samo moje misljenje!
I za kraj da ponovim ono sa pocetka, nisam ljubitelj ni jednog brenda vec samo njihov korisnik i koristicu svaki brend koji izbaci na trziste dobar proizvod!
Pozdrav za sve i zivi i zdravi bili a oko klavijatura se ne treba svadjati, ipak je to samo gomila plastike kao i masa drugih uredjaja (TV, DVD, kompjuter...)!
Akordeonista je offline   Reply With Quote