Videti jedan post
Star 19.12.2012, 18:41   #24
smuchac
Kao kod kuće

smuchac's Avatar

Registrovan/a dana: 12.06.2011
Mjesto: Korčula
Godina: 39
Downloads: 321
Uploads: 5
Rekao HVALA: 102
Zahvalili mu 148 puta u 143 Postova
Instrumenti: PSR S910,MOXF 6,PSR SX900
Interesi: Računala i glazba
smuchac ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Može se tako itekako. Tako ja radim to s tim da ti odmah kažem da ćeš se korištenjem nje naći u situaciji da ti nije potrebno znati druge tonalitete napamet a to nije znanje tih tonaliteta,jer praktički se s tom funkcijom "švercaš" i te neke zahtjevne akorde ne sviraš po PS-u već na nazovimo ga "prljav" način. Kasnije će reći netko da pojma nemaš tonalitete a sviraš ko zmaj i imaju pravo. Kad sam kao klinac počeo svirati, naučio sam se sve iz C da sviram. S vremenom sam se ispraksirao još iz D i iz G da mogu reći da potpuno vladam sa svim akordima iz tih tonaliteta. Znam se danas snaći i u drugima ali da sam u njima precizan, brz i točan,nisam. Tu se poslužujem funkcijom "transpose" dao joj Bog zdravlja. Za F ide +5, za A -3 i tako to...
U glazbenu školu nisam išao a ni sam se nisam naučio mnogo pa se koristim tim dugmićima gdje stignem. S skoro 30 godina u guzici i 3 godine po kafanama mislim da nemam vremena da se učim. Sad se u ovom švercu usavršavam i ide mi.

Sad sam se napričao ovdje,ali poanta ti je da učenjem dolaziš do poznavanja svih nota,tonaliteta i akorada i to je super i to je po struci. Ako nećeš sve da učiš, i ljenčina si ko ja nauči jedan tonalitet i sve akorde u njemu i švercaj se i ti kad već možeš i naravno,ako želiš. Nauči C pa ćeš u njemu naći F,G,Am,Dm,Em,E... i na konju si. Majevi i sedmice će doći kasnije kad se pretvoriš u uho. Meni samoukom je ovo lakše ali opet ponavljam,nije po struci čim se švercaš.
Skoro pa da mogu poistovjetiti usporedbu transposea i realnog sviranja u kao i usporedbu ljudi koji uistinu sviraju i mačaka s midi fajlovima.
Sretno!
smuchac je offline   Reply With Quote