klavijaturu sredjujem na razglasu na kom sviram...Sad naravno da slusam kompletnu zvucnu sliku kad sredjujem ritam,samo sam hteo da kazem da pratim kakve su postavke najvise low EQ na fabrickim ritmovima za bass gitaru i bubanj,jer ja kad sredjujem kako ja zamisljam obicno preteram sa tim low frekfencijama na bass gitari i bass bubnju,i onda imam utisak kad odem na svirku da te "nagruvane" low frekfencije bubja i bass gitare,guse ostatak aranzmana a norocito vokale...i zato sam onda poceo da pratim kakvi su ti parametri kod fabrickih ritmova,pa sam se malo ugledao na njih..elem evo nekog mog vidjenja kako ja sredjujem ritam...krenem od bas bubnja i bass gitare...recimo izmem neki masniji bas bubanj i onda malo tanju bass gitaru ili je "osusim" malo na EQ,da bi se masan kick i tanja gitara lepo uklopili,i podesim im volumen tako da bass gitara lepo leze na kick,da se kick ne cuje previse,a da se opet lepo stapaju u odredjenu tacku sa bass gitarom..isto to samo obrnuto-neki tanji kick a masnija bass gitara,ili je malo nabudzim na EQ...zatim na sam kick dodam prvo HH, zatim dobos,i eventualno malo srednjaka na traci za bubanj,ako je potrebno malo dobos da dodje do izrazaja...na kraju jednu ritam gitaru,i gledam da je pojacam do nivoa kad se lepo poklapa sa dobosem,ali da se ujedno cuje lepo i dobos i gitara,eventualno opet malo visokih ili srednjih na ritam gitari ako previse propadne u mixu...uzimam za jos jednu kontru neki mutniji pad,i ne pojacavam ga previse,cisto da popuni aranzman..na kraju u zavisnosti od ritma i neke perkusije,opet ne prejake,samo cisto da popune neke supljine u aranzmanu,i pokenad im oduzimam low frekfencije,prekrivaju dobos...izbegavam da cickam previse ritmove,mada sam ranije to radio samo tako,a sada gledam da budu sto jednostavniji,samo osnovne stvari-bubanj,bass gitara jeddna do dve kontre,perskusije po potrebi i to je to..od efekata,ne stavljam nista na bubanj i bass gitaru,samo na kontrama malo hala, eventualno na nekim ritmovima compresor ili early reflection,kao ambijent efekat za bubanj..ponekad,kad se setim rasporedim i po panorami instrumente,recimo ako ima dve kontre u ritmu,stavim na suprotne strane,bass gitaru i bubanj ostavim u centru,a perksuije su vec rasporedjene po GM standardu po panorami....ima tu jos dosta stvari,ali u kratkim crtama to je to kako ja sredjujem ritam po mom nekom vidjenju..ispravite me gde gresim...problem mi je sto najcesce imam utisak da mi ritmovima zvuce dosta prazno,suplje,pa onda sledeci put nagruvam low frekfencije,i na kraju to rezultira,kao sto rekoh da gusim vokal i ostatak aranzmana...bar ja imam takav utisak..jer bih ja hteo da se sve cuje perfekt cisto,i vokal i svaki intrument u ritmu,pa zato pravim mesto za vokal,te za ovo te za ono,pa mi ritam dodje supalj,a onda nagruvam basove,pa ugusim sve,i tako u krug..

..aj u zdravlje