ljudi pa pdv i porez i carina postoje i u drugim zemljama pa su cene niže. nego su ovi klasičan primer srpskih trgovaca koji umesto da spuste marže i idu na veću prodaju, oni ih podižu, kako sam onda ja kupovao nove instrumente u radnjama u okolini Srbije po 150- 200e niže regularno nego ovde u sky? Plus što imate pravo u toj drugoj zemlji na povrat njihovog pdv-a.
Takva stvar je i sa televizorima, u Bugarskoj u metrou jedan isti model sony tv-a je 270 evra kod nas taj ist 47000 (450e) i plus što imam pravo da dobije povrat pdv-a koji je oko 40 evra. S tim vraćenim pdv-om možete uraditi 2 stvari:
-podmititi carinika,
- ili platiti carinu. i opet ste u dobitku jer ste uštedeli.
Takva je situacija sa tv-ima i tehnikom u susednoj Mađarskoj takođe. Puni su oglasi tv-a koji su donešeni iz okolnih zemalja sa garancijom a dosta jeftiniji nego li kod nas.
Ista takva stvar je i sa klavijaturama. Samo što one nisu toliko zastupljene u oglasima jer nisu nešto što je neophodno u svakom domaćinstvu.
Ja vam dajem savet kako da uštedite koji dinar u ovoj krizi jer nismo toliko bogati da nam 200e ne predstavljaju ništa.
A kolege iz MK sigurno znaju čoveka iz Kumanova koji je uvek imao najbolje cene klavijatura, kod njega smo samo iz mog mesta uzeli jedno 10-tak novih tritona le kad su se pojavili još pre 8-9 godina po ceni ohoho nižoj od ove u Srbiji.
Jednostavno bezobrazno visoke marže trgovaca su ostale kao podsećanje na dobre zarade muzičara kod nas do pre neku godinu, ali i to mislim da neće dugo potrajati.... pogotovo sad kad su za povratne avionske karte do većih EU gradova smešno niske cene.
|
Citat:
Originalno postovano od tranzit
Sinovac, da tebi neko toliko puta gurne i izvadi i ti bi prozujao.
|
Citat:
Originalno postovano od caka012
Najgore je kad sviras akusticnu svirku, a neki gost donese daire. Pravilo je da je zelja za dairama medju gostima obavezno obrnuto proporcionalna smislu za ritam i da se za pomenuti instrument ceo boziji dan otimaju samo oni koji nemaju veze sa ritmom.
|
|