Evo ovako. Ja znam, licno poznajem Branimira Djokica, i bio sam na svim sastancima udruzenja, kad se goorilo i o licencama, i uvodjenju muzicara u neke drzavne tokove. Pa je bilo reci i o tome da hoce da nas "ukinu", o sindikatu koji posle "sto godina" po prvi put ima viska u kasi, da pomogne nasim kolegama koje je drzava zapostavila, koji nemaju para ni za lekove, a puno su uradili za drzavu i za kulturu, ... Ali sad nije o tome rec, ako hocete mogu i o tome, u nekoj drugoj temi.
Evo ovako. Kazes da si bio na polaganju. Ako si bio, video si da uopste nije problem dobiti tu licencu, ako imas dovoljno (ne previse) sluha za pevaca, i ako znas da sviras to sto sviras (bez transpozera i drugih qraca, basove na harmonici, a ne samo desnu ruku...).
E sad, sto se tice placanja, sta da ti kazem. I ja volim da uzmem sto vise, a sto manje da dam, ali jbg. To ti je papir za posao i gotovo. Jebiga odvojite od deset tezgi u godini po 10 eura, i eto licence.
Koliko sam upoznat, sad i lekari moraju da plate da dobiju licencu, a mislim da ih ne kosta nista manje.
Trenutno je ta licenca jedini merodavan papir, i bez nje niko, ali niko nece moci da dobije muzicku vizu za izlazak iz zemlje, a u pojedinim restoranima nece moci ni da radi. U svakoj ambasadi ce vam kao muzicaru traziti tu licencu. A o tome koliko je taj papir bitan, ja mislim da je dosta reci da su po njega dolazile i Brna, i Ceca, i Bata zdravkovic, i Sexa Aleksic (koja je usput receno jedna glupaca), zvezde granda,...
To bi bilo to. Moje misljenje, posle svega sto znam, sto sam viudeo i cuo.
E jos samo nesto, ta licenca se vise ne zove licenca Branimira Djokica, jer on vise nije predsednik udruzenja. Na poslednjem sastanku je izabran novi predsednik Danka Stojiljkovic, tako da sad menjamo ime. Od sad se zove Dankina licenca