Na pocetku,odmah se ogradjujem,i po mom licnom misljenju jedina prava muzika koju ja postujem,volim i u kojoj sam mogao uzivati,je "zivi band" i to kompletan.(na zalost,to je sada rijetkost i to ne mogu prezaliti)
Takodje ne ulazim u polemiku muzicari - DJ-vi.
Slucajno sam otvorio ovu temu,teko onako da vidim o cemu se radi,i odmah sam shvatio da se u stvari radi o nerjesivom "problemu".
"Problem" je isti kao i odnos muzicari - fajlasi,samo u drugom pakovanju.
Znaci jedni rade na jedan nacin i zarade onoliko koliko znaju i umiju i koliko im se posreci,a drugi opet na svoj nacin.
Ovakvo trziste,koje je otvoreno za sve moguce i nemoguce vrste muzickog izrazavanja,i takvo je kakvo je,mora se prihvatiti i u njemu se snalaziti.
Muzicarima ne vrijedi "kukati" (ne odnosi se ni na koga ovdje),nego se treba snalaziti na sve nacine da se dodje do posla,i da se on uradi na sto kvalitetniji,korektniji,posteniji,"lukaviji" i drugi nacin.
Muzicarski angazman u odredjenom objektu mora biti profitabilan za vlasnika,inace nema dugorocng rada.Ugostiteljstvo nikad nije bilo u losijoj situaciji,pa stoga ispastaju i angazovani muzicari.
Onda,kada se izvede kalkulacija troskova,u prednosti su DJ-vi,i to ne bas oni najbolji,jer oni ne rade za malu i jadnu pogodbu.
Kao zakljucak po mom misljenju bi bio,da muzicari treba da se okrenu sami sebi,da ne gledaju sta drugi rade,da se usavrsavaju,da traze veze i vezice koje ih mogu dovesti do angazmana,da imaju kvalitet,dobar i sto vise sarolik repertoar,da ga stalno osvjezavaju,ali i da su stalno u centru zbivanja u nekim drustvima ili objektima gdje bi se mogla eventualno dobiti neka preporuka.
Mislim da koliko ima tih svakakvih "nadri ili kvazi" DJ-va,ima mnogo vise losih i "ufuranih" nazovi muzicara.(ne fajlasa,nego muzicara,pjevaca....)
Na ovoj temi,a vezano za DJ-ve,u ovom dole citiranom je sve receno,i to je potpuno tacno i cista istina:
Citat:
Originalno postovano od Vaxter
Da bi bio zaista dobar i pravi DJ, moraš imati talenta za muziku koliko i bilo koji muzičar
|