Problemi sa efektima na Carvin RX1200 su visestruki.Prvi problem nastaje prilikom
programiranja.To se radi uz pomoc cetiri kruzna potenciometra ( 1-to main,2-to monitors,3-select i 4-parametar).Potenciometri 1 i 2 su za jacinu efekta koji ide u pojacalo i nisu problem.Potencimetar select u kombinaciji sa parametar potenciometrom sluzi za odabir i programiranje efekta i predstavlja problem jer njegova minimalna pomeranja prave drasticnije promene od ocekivanih pa se mora biti jako precizan u upotrebi istog.Potencimetrom parametar se moze nesto lakse rukovati.Kada se prevazidju problemi programiranja efekta, nastaju problemi sa njegovom upotrebom.
Pokusao sam prvo korstiti reverb na efekat 1 i echo(kako na njemu pise) na efekat 2.
Reverb je bio dominantni efekat uz minimalni echo u smislu odnosa jacina. Chorus i flanger opcije nisam koristio.Kada su efekti bili dovoljno prisutni u mixu javljalo se izoblicavanje zvuka, narocito prilikom prilikom pevanja vise vokala istovremeno.Posebno je bilo izrazajno pri izgovaranju suglasnika (c,z,s).Pokusaji smanjivanja jacine efekata su odmah dali kao rezultat smanjenje izoblicenja, ali su efekti tada gubili ubedljivost.
Medjutim to i dalje nije bilo zadovoljavajuce pa sam odlucio da radim samo sa reverbom.
Uspeo sam da napravim kompromis jer i tada je bilo prisutno minimalno izoblicenje
ali je i efekat bio dosta siromasan.Kada je sprava bila probana u prodavnici nije primecen taj problem.Tek se ispostavilo pravo stanje stvari kad smo radili na otvorenom
prostoru(club sa bazenom).Problem nije bio resen jer nisam bio u prilici da nabavim eksterni efekat. Carvin je tada sasvim zadovoljavajuce, sto se tice snage,
terao cetiri EV ZX4 i sve je osim efekta bilo ok.Moje misljenje je da Carvin daje
u najvaznijim komponentama mnogo vise nego neke popularnije marke na nasem trzistu
u odnosu na cenu.
Samo zalim sto nisam tada imao Lexicon na rapolaganju pa da cujem Carvina u toj
kombinaciji.Pozdrav