Videti jedan post
Star 07.04.2012, 02:25   #9
Sejox
Glas Razuma

Sejox's Avatar

Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
Sejox ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Procitao sam ovu temu citavu,i vidim da je zanimljiva jer se cak i "dokazni materijal" mora pokazivati da bi se objasnile neke stvari.
Salim se naravno.

Dakle,cinjenica je da je kod G800 a mislim i kod drugih aranzera G serije,transpoze opcija fabricki (default) postavljena na broj 1. (Value 1)
To je vec Nesa tacno objasnio.
Vrijednost kao broj 0 ne postoji.
E sad to sto je ta vrijednost tako postavljena na broj 1 ne znaci da je klavijatura vec transponovana - to svi znamo,vjerovatno.
To konkretno znaci,da kada se pritisne samo taster TRANSPOSE da je
onda klavijatura transponovana za pola tona na vise.Sa C na Cis (C#) (na primjer).
To takodje znaci,odmah i razliku u broju pritiskanja na taster Transpose (Octave Down-Up),da se dobije zeljeni tonalitet.
Kao sto i cini mi se pise,iz tonaliteta C treba pritisnuti taster Transpose i drzati ga i pritiskati taster Octave-UP = 6 puta da se dobije tonalitet G,ako se zeli ici visocije.
A ako se zeli ici nize iz tonaliteta C,onda pritisnuti taster Transpose i drzati ga,a pritiskati taster Octave-Down = 5 puta,da se dobije tonalitet G.
Ovo je upravo zato sto nema tog broja 0 (nula).

Ovaj nacin transponovanja sa Transpose+Octave (Down ili Up) je najjednostavniji,najbrzi i kao takvog ga ljudi koriste na zivim svirkama,upravo zbog brzine i efikasnosti i bez ulaska u MENU.Znaci ako teba za pola tona,ton nize/vise,to ljudi urade sa tasterima za par sekundi.
Nedostatak ovoga nacina je,sto vremenom tasteri oslabe i kvare se.

Nacin koji je napisao AcaG600 je naravno tacan,ali se on koristi uglavnom kod izrade seta i ako se radi o odredjenom tonalitetu iz koga se pjeva i koji odgovara uglavnom za ONE MAN BAND.Moze se naravno koristiti i na zivoj svirci,samo sto se mora uci u MENU i malo je sporije.
Evo @AcaG600 pise da je kod njega Transpose postavljeno na -2.
To u njegovom slucaju konkretno znaci,da sada kada on pritisne samo dugme Transpose on ne ide po defaultu pola tona na vise.
Kad pritisne Transpose,a "uhvati" Cdur,Aca ce biti u Bduru,posto mu je postavljena vrijednost na -2.Znaci za jedan ton nize.
To je neko sebi tako pravio set,jer je ili taj neko pjevao ili je imao pjevaca koji je pjevao iz tona nize,pa tako i memorisao u Performance memory.
Znaci,kad god mu je trebalo za ton nize,on je samo pritisnuo taster Transpose i dobio to.

I na kraju: Mislim da ne postoji covjek koji zna za sta sluzi i kako se koristi svaka funkcija na njegovom aranzeru i to 100%.Zato su i dobre ovakve razmjene misljenja,pa kome nesto zatreba neka cita ako mu treba.

Click for Sarajevo, Bosna i Hercegovina Forecast
Sejox je offline   Reply With Quote