Videti jedan post
Star 12.03.2012, 20:04   #52
sinisa kg
Vredan član društva

sinisa kg's Avatar

Registrovan/a dana: 07.06.2010
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 18 puta u 15 Postova
sinisa kg befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Drage kolege-ova tema i njen tok me malo podsecaju na jako slicnu temu vezanu za gain na drugom(ali jako slicnom po imenu)forumu-gde je moderator iskljucivo tvrdio da su zakoni u elektro akustici(ali tumaceni kako njemu odgovara-bez obzira na demante iz literature ozbiljnih svetskih skola u ovom domenu)nepromenjljivi i svevisnji-nije to neistina-nauka je osnov svega-ali kako ce je ko i sa kakvim efektom koristiti je sasvim promenjljiva konstanta i ljudi treba da je primenjuju prema svojim potrebama i mogucnostima-uostalom zemlja bi i dalje bila smatrana za ravnu plocu da nije bilo istrazivaca...Ja licno mogu reci da se ni tada a ni sada neslazem sa tezom da treba gain podesavati automatski do 0 db(ili na max pre picka kako pojedini tvrde)jer razliciti instumenti ili njihovi delovi sviraju u razlicitim frekventnim opsezima pa onda i njihovi nivoi zvuka su razliciti(na primer kontra cinela ili overhead kod bubnja i sam dobos ili bas bubanj)ali i vrsta mic-dali je condenzator ili dinamicki ce uticati na jacinu samog ulaznog signala-sve u svemu da skratim pricu-uzrocno posledicna veza izmedju gain-a i sibera na kanalu je svima jasna-kod kondenzatorskih mic u vecini slucajeva manji gain dozvoljava opustenije koriscenje sibera kanala i smanjuje mogucnost mikrofonije na istom nivou izlanog signala iz kanala posle sibera nego obrnuto-gain do nule a siber na niskoj poziciji-to mi se pokazalo u praksi mnogo puta-mozda u studiju to nema velikog uticaja ali za live itekako ima-naravno u granicama normale-tu jednostavno nemogu odstupiti ma kakav zakon govorio drugacije.Naravno da strucnost nijednog od kolega nedovodim u pitanje,ali Aleksandar 72 je u pravu kada potencira da je i praksa jednako bitan deo uspeha u nekom poslu kao i teorija.Napominjem da bez pravog grafickog ili mulltiparam.eq(ili antifidbek uredjajima) nemoze da se suzbije mic.ozbiljnije a bez toga jedina opcija je da se pomeri razglas dalje ili smanji nivo samog mic-dali na gain-u ili siberu probajte pa odlucite sami.
sinisa kg je offline