Napokon neko... U međuvremenu, reako bih, da sam donekle upecao "narav" ovog uređaja. Kad kako i koliko može da pomogne.
Da je svemoguć - nije. Da može da pomogne - može.
Ranija reakcija (preset
speech - najmanji Q faktor, šire zvono na EQ) može da pokvari zvučnu sliku, čak i ako je aktivirano 10-ak od 24 filtera. I to do te mere, da može da izazove i prekidanje daljnskih mikrofona. Sad, da li se u toj situaciji eliminišu i neke frekvencije za prenos signala od baze do mikrofona ili samo frekvencije koje proizvodi glas ili ozvučeni instrument - ne znam. Opcija koja definitivno nije za muzički nastup sa dosta mikrofona (mi ih imamo 8).
Najkasnija reakcija (preset music high - najveći Q faktor, najuže moguće zvono na EQ) je najbolja opcija za nastup sa mnogo mikrofona, jer se ne čuje da išta fali u zvuku. U ovoj opciji najduže traje "hvatanje" mikrofonija. Ume da potraje i do 20-ak sekundi dok se ne aktivira odogovarajući filter.
Filteri mogu i seletktivno da se aktiviraju. Ne mora sve odjednom. Raspoređeni su u 2 grupe po 12 filtera - fiksni i live filteri. Postoji 4 režima rada:
speech, music low, music med i
music high.
Na primer, aktivira se po 2-3 u
speech, music low i music medrežimu rada i svi ostali na
music high. Po meni, s
peech režim rada se upotrebljava samo u nekim ekstremnim situacijama, a možda mu je isključiva namena za govorancije gde ima 1-2 mikrofona. To verovatno nisu hteli da napišu...
Najveća mana
music high režima je sporost. Konstatovanje i eliminisanje mikrofonija može da potraje i 20 sekundi. Za one koji ne znaju: da bi se "ubila" mikrofonija, mora najpre da se dogodi. E, to "događanje" ume da potraje. Mada, ako se uzme u obzir da se to odradi pre nastupa, to i nije strašno.
Sad dolazimo do najveće mane uređaja, po meni - ljudski faktor:
Svako pojačavanje gain-a ili pomeranje paramatera po kanalu na kome su mikrofoni, bilo kakvo pomeranje na EQ, najverovatnije će upropastiti sav trud i proizvesti neke druge frekvencije, koje nisu "evidentirane". Što je i logično: u prostoru je pomeren i promenjen odnos i prisustvo frekvencija. (mislim da se od Nikole Tesle niko nije u ovoj meri smarao frekvencijama

). Kolika je verovatnoća da čitav dan niko od ozvučenih muzičara (instrumenata) ili pevača ne traži naknadne intervencije?
Ovo svakako nije uređaj koji se koristi pod obavezno. Treba ga redovno nositi, povezati i aktivirati po potrebi, ali pre početka samog nastupa. Na kraju, uvek može da se aktivira
bypass.
@MarjanMilosevic
Do sada sam koristio AFS za kompletnu miksetu. A, mogao bih da te poslušam i da pokušam samo jedan ili dva mikrofona da prikačim. Od 8 komada, imam uglavnom dva "favorita".
Usput, na koji način bi se mikrofonija eliminisala uz pomoć grafičkog ekvilajzera? Po sluhu, "na uvo" ili spektrogram...?
Hvala na interesovanju i ohrabrenju da nisam bacio novac!