E, tu sad na scenu stupa moja teorija.

Tu nema ni doterivanja na mixeti ni apsolutno nicega (dozvoljene su neke malene korekcije ali i ne mora). Svi ti pevaci odlicno pevaju i jos odlicno znaju da koriste mikrofon (ne vataju mu glavu sakom, ne urlaju ko ludi u njega vec najnormalnije pevaju, nemaju keke "fore" sa naglasavanjem nekih vokala niti ruzne navike). Ista situacija bi bila da je umesto KSM-a - Sm58, svi bi zvucali odlicno.
"Ja često dolazim u situaciju da se ne slažem sa konstatacijom da svaki vokal ima mikrofon koji njemu leži."
Potpuno si u pravu, ja se sa tim nikad nisam slagao. Ne postoji mikrofon koji nekome "lezi" vec postoje pevaci koji "leze" ili ne mikrofonu sto u prevodu znaci ako ti nesto "ne odgovaraju" mikrofoni, vreme je da se zapitas dal uopste znas da pevas.
Ono po cemu se kvalitetni mikrofoni razlikuju nije to po cemu se razlikuju nasi glasovi i tu nema dalje.
Svako ko peva onako kako govori, zna o cemu pricam. Svi ostali koje ne mozes da prepoznas kad pevaju (jer sasvim drugacije govore), nikad nece naci mikrofon koji im odgovara.
Pozzz