Veliki je posao napraviti dobar balans stylova. Pored volumena koji je lako prilagoditi i vidljiv je na klizaču postoji još par dimenzija o kojima ovisi glasnoća nekog styla.
Kažeš da koristiš uvijek isti drum set. Znaći možemo isključiti razliku u dinamici unutar samih elemenata nekog kita (brushes vs rock). Razlika u glasnoći može dolaziti zbog toga što su elementi seta odsvirani različitom dimanikom (velocity). Pogledaj u event list dva styla koji su različiti u glasnoći i pokušaj definirati koji su ovdje omjeri. Vidio sam slučajeva gdje je svaki element odsviran maximalnom dinamikom (127). Potpuno nepotrebno i kontraproduktivno.
Na glasnoću bubnja (ili bilo kojeg drugog ) traka utjeće u najvećoj mjeri i kontrola expression. Tu su naravno i mnogobrojne kontrole equilazera, cutof frekv, resonance ..... koji isto tako mogu utjecati na glasnoću. One se sve kontorliraju sa System exlusive naredbama.
Znam da ti nisam mnogo pomogao u rješavanju problema, ali na žalost ovo područje je malo složenije nego što izgleda na prvi pogled.
Ja balansiranje radim ovako. Krećem od bubnja (zato sam ga i opisivao u gornjem tekstu). Provjerim dinamiku svih elemenata i kada sam dobio omjer koji mi odgovara za neki ritam, usporedim ga s bubnjem par drugih stylova koje već koristim od prije na svirci. Znaći, uspoređujem samo traku bubnja. Korigiram volumen kontrolu na novom ritmu i tako izjednačim glasnoću. Tada kontroliram bas na isti način i nakon toga je posao gotov. Pitaš se što je s ostalim trakama. Njihovu glasnoću jednostavno uskladim s bubnjem i basom i uvijek dobivam razultat da su stylovi približne isti.
I jedan savjet, nemoj koristiti isti set bubnja na svim stylovima. Malo je više posla ali kombiniranjem različitih setova dobivaš na dinamici. Isto se odnosi i na bas. Zašto ne iskoristiti više mogućnosti kada su na dohvat ruke.
|