Videti jedan post
Star 06.10.2011, 14:25   #4
Beethoven
Odomaćeni član

Beethoven's Avatar

Registrovan/a dana: 15.03.2007
Downloads: 1023
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 105 puta u 92 Postova
Beethoven befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

To sto je Sinisa objasnio je ok ali ja preporucujem monitoring post-fader. Kad je rec o koncertu gde tonac resava sve (ili postoji plus tonac za monitoring), onda je pre-fader jedini pametan izbor. Kod live (kafanske) svirke, pre-fader je nezgodna stvar. Mislimo da cemo time dobiti da svi budu zadovoljni time sto se mogu pojacati i smanjiti koliko hoce a da ne uticu na glavni mix a dobijemo kontra stvar. Ako to tako resimo, vrlo je slicno onome da sviramo totalno bez organa sluha). Ili slicno poredjenju da slikar slika zavezanih ociju. Tacno je da se kod Post fader monitoringa menja snaga u monitorima menjanjem snage u mixu ali kod live kafanskog izvodjenja tu nema velikih problema. Monitoring moze odlicno da se odradi, bez mikrofonija, bez ikakvih smetnji a svaki izvodjac ce iz monitora cuti tacan odnos i gde je on u mixu, potpuno isto kao sto se cuje napred. Onda i izrazaj moze biti odlican, bez straha i pitanja "Ok sam ovde ali gde sam u main mix-u?"

Na osnovu cega ce neki od ucesnika oduciti da treba da se pojaca ili smanji? I to kad gledamo fadere. Na osnovu cega ce odluciti da se pojaca ili smanji ako gledamo njegov instrument koji moze imati ogroman raspon dinamike? Ne, pre fader monitoring tu nema sta da trazi. A onda i monitoring gubi svaki smisao. Pa kontrola sa main-a (sve ono sto se odbija od zidova i cujemo iza kutija) bez monitora ce onda biti merodavnija i mnogo veca pomoc.

Cak kod post aux-a mozemo naknadno nekoga smanjiti ili pojacati, sve potpuno isto kao i kod pre aux-a ali cemo to onda svesno uraditi i znati sta je. U onoj zbrci sa pre aux-om, nema rada, to je totalna pometnja i haos.

Kolega Dino sve to sto zeli moze dobiti i sa post-fader aux-om stim sto ce zadrzati i kontrolu main-a na bini. Mozda lepo izgleda sve to sad kad kuckamo, mene inace pre fader aux odusevljava kao izum i deo mix-a ali nazalost, malo imam sanse da ga upotrebim tako. Jos je i gore jer sviram sam.

Moje misljenje i ne mora biti tacno, predlazem svakome da proba i odluci sam, to bar nije tesko. Ja sam probao vise puta, sve mi lepo izgledalo dok ne krene svirka. A onda...

Pozzz
DinO74 (06.10.2011)