Efekti na klavijaturi.
Postavio sam sve oscilatorske, ensemble i DK terce na PA3 u vecini slucajeva preneseno sa PA2. Nisam jos radio na doradi efekata ali cu to uraditi u bliskoj buducnosti. Nacin na koji si opisao prenosenje pcg fajla sa druge klavijature nemoze dati iste rezultate u smislu efekata na novoj klavijaturi poredjenjem na prethodnu sa koje je preneseno. Rjec je o dvije razlicite tonske masine ciji parametri efekata djeluju drugacije sto se odrazava na cujni ton. Sjetimo se iz iskustva kad smo prenosili potpuno kompatibilne pcg fajlove sa PA1 na PA2 da efekti nisu isto zvucali i da su trebali dostelovavanje. Rijec je upravo bila u tome da parametri tih efekata se nisu slagali sa onim sto cujemo iako su matematicki bili isti. Ton generator je reagirao drugacije. Ja iz iskustva znam da prenosenjem multisemplova sa workstations na arrangers mora raditi na posebnom pcg fajlu za arranger keyboards samim stim sto nekada u Tritonu sam pcg je sastavljen od vise multisemplova sto u arranzeru ne radi na isti nacin. Ipak se mora odabrati pcg srodan iz arrangera a zatim po volji poslije ubacivanja multisempa (jednog ili vise u ovisnosti koliko oscilatora koristi taj pcg) dotjerati efekt sekcija koja opet u Performance modu moze da zvuci drugacije u odnosu na sound mod u zavisnosti od izbora koji imate u GLOBAL/Lock/FX-Voice sekciji. Od toga setinga ovisi gdje cete nastimati efekte koje zelite. Efekte i pcg uopste kod semplova po meni je najbolje raditi na samoj klavijaturi i mjestu gdje se koriste. Prenosenje pcg fajlova sa workstations na arrangers nece dati zeljeni rezultat..
PS
jos samo da dodam da prenosene terce sa PA2 na PA3 kako u sound tako i u performance modu rade indeticno u svakom pogledu izvorno prenesene. To je zahvaljujuci izuzetno visokom levelu kompatibilnosti izmedju dvije sprave i indenticnosti ton generatora istih.
Dodato:
Jedno pitanje za PA3 vlasnike.
U PA3 klavijaturi imamo nekoliko novih ambient drum kitova koji rade po meni jako dobro u poredjenju sa prethodnim korgovim kitovima. Ja bi zelio da kao poklon semplujem jedan od tih litova i dam clanovima foruma koji imaju PA2 ili 800. Pitam vlasnike PA3 sto misle koji kit je najuniverzalni i najbolji pa bi njega semplovao i poklonio PA2 vlasnicima neka to isprobaju.
Promijenjeno od keyboards (22.08.2011 u 16:30 sati)
Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
|