Videti jedan post
Star 31.07.2011, 14:10   #9
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Zar ponovo treba da se objasnjava. Vocoder (rijec potice spajanjem dvije engleske rijeci. Voice i encoder) je prvobitnu namjenu imao u vojne svrhe a cilj mu je bio da kodira telefonske poruke. Pozitivni nuzprodukt je bio da je na ovaj nacin bilo moguce koristiti i uskopojasne frekventne opsege tako da je jednim vodom bilo moguce istovremeno koristiti vise veza. U audio tehnici je tek kasnije nasao primjenu, prvo kao baza za CELP (Code Excited Linear Prediction) sa ciljem da smanji kolicinu podataka a da se pri tom ne izgubi mnogo na kvalitetu, a na kraju i kao efekat koji je najvecu primjenu nasao u elektronskoj muzici. Jedva dodjosmo do onog sto nas najvise interesuje. Vocoder kao efekat dobija dva audio signala od kojih je jedan uvijek glas a drugi moze biti bilo koji muzicki instrument koji modulise taj glas. Na ovaj nacin ljudski glas se ustvari sintetizuje te dobija sasvim drugaciji oblik i zvuk a rezultat je na primjer, robotski glas u raznim nijansama a u zavisnosti od onog drugog audio signala koji modulise taj glas.
Harmonizer ima potpuno suprotnu ulogu, to jest da doda osnovnom glasu prateci glas koji ce po mogucstvu maksimalno zadrzati prirodne osobine ljudskog glasa ali ce se od originala razlikovati po visini ili/i po formantima. Kako vidis, dva efekta koja ne mogu biti razlicitija.
Dodato:
@sinisa
Sinisa to je sarena laza i prica za malu djecu. To sto stoji tamo kao jedan preset Vocoder to je samo pusti pokusaj da se slazu siroke mase. i na mojoj tarabi pise pi... pa slomih...
Kazu i da je Bontempi aranzer a mi svi znamo da je igracka. Ne vjeruj glupostima.

Promijenjeno od tranzit (31.07.2011 u 14:14 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
tranzit je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, tranzit, za koristan post:
Minicevac (02.08.2011), Todorgm (29.04.2012)