Videti jedan post
Star 28.10.2007, 22:32   #6
gorpet
Banovan!

Registrovan/a dana: 02.07.2005
Downloads: 12
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 3 puta u 2 Postova
gorpet befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard Pozdrav!

Ekstremno je vazno! Sa opustenom rukom i pravilnim radom zgloba se moze postici gotovo sve (ukoliko svirac ima osecaj i poznaje odredjeni melos). Ima harmonikasa koji i sa ukocenom rukom i bez rada zgloba dobro sviraju (ima ih JAKO MALO), ali oni nikada ne mogu da dosegnu one granice koje mogu harmonikasi kojima je ruka laka, opustena i sa dobrom tehnikom zgloba. kako se to vezba? Obicno je potrebno imati nekoga ko takvom tehnikom vec svira, jer to sto je neko skolovan uopste ne mora da znaci da mu je ruka opustena a da zglob dobro radi. Naprotiv! Ja sam se uglavnom sretao sa skolovanim muzicarima koji su dobro radili klasiku, ali sa krutom rukom, i samo ono koji su mimo skole radili na tehnici kod nekoga ko to zna ili koji su se bar delimicno sami osposobljavali na neki nacin-svirali su dobro i drugu vrstu muzike. Medjutim, slusao sam OGROMAN broj harmonikasa koji nemaju ni dana muzicke skole, a koji su usavrsili tehniku kod nekoga ko ih je naucio da opuste ruku i da odlicno rade zglobom. Svi oni su sjajno svirali klasiku ili bio sta drugo sto se pred njih postavi, a o kolima i pesmama necu ni da govorim. Ovo sto sam napisao se ne moze uzeti za obrazac, jer neko mozda ima sasvim suprotna iskustva. ali ono iza cega stojim je da je OPUSTENOST I ZGLOB nesto sto je od esencijalnog znacaja za vrhunsku tehniku!
Pozdrav!
gorpet je offline   Reply With Quote