Videti jedan post
Star 21.06.2011, 21:07   #3
mojkarma
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 14.04.2009
Mjesto: Varaždin, HR
Downloads: 6
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 35 puta u 32 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G8 + ARX03 BRASS
Interesi: glazba, paragliding
mojkarma befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Uh, sad se već udaljavamo od teme. Čovjeku smo ionako dali prijedloge.
Svrhu banke sam ti već rekao da ima veze s prvobitnom implementacijom midija. Prvobitno je bilo ograničeno da se preko midi protokola mogu pozivati samo 128 zvukova. Sigurno si primijetio da gotovo svi parametri imaju raspon od 1-128 ili od -64 do +64 (opet 128). Kako su klavijature počele imati sve više i više zvukova, a preko midija se moglo adresirati samo 128, uvele su se banke. Pa se onda jednom midi naredbom poziva određena banka (koja se može slovčano nazvati A, B itd.), a drugom se naredbom unutar banke pozivaju zvukovi od 1 do 128. To ti je jedini pravi razlog zašto su zvukovi kod večine klavijatura organizirane u banke. Danas bi trebalo preraditi davno usvojen midi protokol, no to je jako teško jer se proizvođači teško mogu složiti oko svih točaka. Slični problem kao i standardizacija oko računalnih komponenti.
Naravno da svatko sebi može po nekom ključu raspoređivati zvukove kako će ih on najlakše pamtiti. Čovjek ima glavu da misli i sebi složi stvari kako mu je najbolje. Ali razlog organizacije zvukova u banke je taj koji sam ti naveo a ne plan Korgovih inženjera da ti sebi zvukove organiziraš u banke.
Moja prva klavijatura je bio Korg T3 kojeg sam imao 5 godina i zapamtio svaki zvuk na kojem je mjestu. Kod kupnje sljedećih modela, ja sam zvukove naprosto kopirao na onaj broj, pod kojem sam taj instrument zapamtio na T3. Uvijek mi je klavir bio na 1, a truba npr. na 12 jer je tako bilo na T3 odn. još i na M1 (stariji će možda još i pamtiti te brojeve!).

E sad, ono što prolazi za instrumente (klaviri na A, orgulje na B, stringsi na C), to ne prolazi sa kombinacijama za pjesme. Kako ćeš ih rasporediti? Pop kombinacije na A, narodnjaci na B? Ako imaš 50 kombinacija za pop glazbu, badava ti što znaš u kojoj su banci, ako ne znaš broj.
Uostalom, kao što sam rekao. Ja imam isprintanu listu gdje su mi pjesme abecedno poredane i uz njih broj. Prije nego što počne sljedeća pjesma, ja pogledam pod kojim se brojem nalazi i u datom trenutku utipkam broj i stisnem enter. Raspoređivanje po bankama niti bi mi pomoglo niti odmoglo.
mojkarma je offline   Reply With Quote