Po onom što sam u pjesmi čuo, ja bih uzeo neki lead koji se bazira na sinusnom valu (to su obično uvijek oni tamniji, mekaniji leadovi a u fantomu g pod kategorijom soft lead) i spojio ga s nekim zvukom orgulja koji je svijetliji i bez rotary efekta. Dodao hala, delay po potrebi i gotova stvar.
Nije instrument glup zato što Roland nije znao pogoditi koju će boju netko iskoristiti za Cecinu pjesmu. Ovdje se ne radi o akustičnom instrumentu gdje odmah znaš o čemu se radi, pa se treba malo potruditi i pokušati nešto iskombinirati od postojećeg materijala.
Čak da ti netko da točno tu boju, ako ne naučiš sam slagati stvar, već drugi dan kod sljedeće pjesme imat ćeš isti problem.
Ja sam svirao Korg dvadeset godina i kod umjetnih boja je uvijek isti problem da rijetko kada nađeš točno ono što ti treba, već si treba sam isprogramirati i prilagoditi zvuk.
Treba znati raditi s instrumentom. Naučiti kako se učitavaju boje ne spada u to znanje. Kad razumiješ na jednoj klavijaturi princip od čega se i kako sastoji boja, onda taj isti princip vrijedi i za neku drugu sličnu klavijaturu. Različit je eventualno naziv parametra ili mjesto u edit ekranu gdje se nešto nalazi.
|