@ delija_momak
I da, da ne zaboravim. Svaka čast Yamahi V50, no reci mi barem jednu boju ili prednost gdje je V50 jači od KORG-a X5D. Pa razlika je skoro 10 godina između njih, a tehnika je otišla napred. Mislim da mješaš kruške i jabuke, bez uvrede.
Istina je da KORG X5D nema baš orginal Južni vetar boje, ali to je razumljivo, jer nije DX serija sinta. Nema ih ni V50 100 % iste, iako je istog roda kao i DX. No ima li V50, ostale narodnjačke instrumente kao X5D, tj. harmonike, violine, klarinet, saxeve ... ???
Prijatelju zaboravi. Barem ja osobno ne uzimam solo synth samo radi Južni vetar boja, jer na tezgi sviramo i druge pjesme, a za to mi treba solo synth koji ima više od 16 boja Leed tipa. Sory, ali treba biti realan. Rađe 150 Eura više platim, ali neka je synth par godina mlađi.
Mnogi od nas ovdje nemaju para da si priušte Tritona, Fantoma ili Motiffa, ali zato postoje "starija brača" od velike trojke, koji su u nijansama slabiji od superiorne gore navedene brače, a koštaju 3-4 puta jeftinije. Razmisli malo
Tako ću rađe uzeti CS1X, S-30 ili nešto novije od Yamahe nego prastari DX ili V50. Čak je i W-7 bolje rješenje, iako je Techno synth. Sve se da prepraviti
Isto tako kod Rolanda je XP serija također mrak u odnosu na JV ili D seriju, kao i kod KORG-a N serija ili Trinity u odnosu na M, X, T ili O1W seriju syntha, jer neki kako sam rekao nemaju para za KARMU ili Tritona.
Stoha realnije je uzeti dojučerašnji top model, koji više ne košta astronomskih 1500-2000 Eura, već se može naći za prihvatljivih 500-600 Eur-a.
Pozdrav
P.S. Delija, slobodno pitaj sve što te mući u vezi klavijatura. Ja koliko god znam uvijek ću ti pomoči, kao i vjerujem večina nas starijih ovdje. Ne znam pretjerano mnogo u pogledu tehničke strane jer ipak nisam injžinjer tog profila, no u dvadesetgodišnjoj praksi iz iskustva dosta znam o pojedinim modelima. Veći su mi problem ova nova da izvinete na izrazu sranja, koje kad malo bolje prostudiraš vidiš da su isti qrac, samo drugačije zapakirana i malo bolje ušminkana.