Zavisnik od foruma
Registrovan/a dana: 12.05.2006
Mjesto: NYC
Godina: 49
Downloads: 45
Uploads: 0
Rekao HVALA: 13
Zahvalili mu 77 puta u 30 Postova
Instrumenti: ARP 2600!
Interesi: Muzika
|
Gorane, to je velika tema a isto tako i kontraverzna tema, jer tu se mesaju licni ukusi,
poznavanja te masine i jos mnogo ostali fakti, Maknucu moje ukuse na stranu jer nisam
ja nikaki KORG zaljubljenik, imam 14 mashina i nisu sve KORG kao sto sam uvek rekao
i napadao KORGove WORKSTATIONS tako cu i dalje.
Momentalno za mene kao PROGRAMER to i jeste najbolja KORGova masina, al to je gledano
sa programerske strane gde me svaki najmanji detalj interesuje, nekome to nije vazno,
neko ne cjeni sintove po tim detaljima jer vecina nnjih i ne poznaje masine, uzme od
od mene i od tebe i loadira samo zato je njima PA1X i bolji al fakti govore drugacije.
Necemo ovde uporedjivati PA1X il PA800 i sta ja znam.
PA800 je vrlo kompleksna masina, kao ARRANGER a takodje kao i WORKSTATION jer
to nije samo ARRANGER vise, prosli su ti dani. Momentalno PA800 je sint koji na svaki
pogled ubija i samog EXTREME za solo mashinu i stojim iza toga sto kazem.
Za mene licno PA800 je aranzer koji nudi BASH SVE bez nikakog nedostatka.
Ako bi ja imao kompaktno malo studio i iskoristio bi moje znanje i iskustvo sto imam
sada da izgradim to studio, ne bi nikad odabrao EXTREME za to studio nego u citavo
studio bi imao samo PA800, 2 spikera, sound karta i computer, nista vise.
Ako bi ja isto to znanje iskoristio da odaberem masinu za uzivo, bez nikakvu dodatnu
solo masinu nego samo jedan sint za sve opet bi odabrao PA800. Al to bi odabrao zbog
njegove karakteristike i specifikacije, ne zato sto ga ja volim i moj licni ukus.
Zasto ne bi uzeo na primer PA1X?:
Fabricni glasovi su slabiji i manji mu je ROM, manji mu je SAMPLING, nema MASTER EQ,
nema TRACK EQ, nema GUITAR MODE, uvek moras cekati za LOAD kad ga upalis,
ima manje EFEKATA i isto PA800 ima bolje definisane EFEKTE, njegovi MP3 board ne
radi kao na PA800, sint je zastaren i nema nikaku konfiguraciju za novije hardvarske
ili softwarske updates i td. Sad to su faktikoji se ne moze promeniti, svidjalo se nam to
il ne, to stoji i zakon je tako al sad tu udari i navika i iskustvo i lican ukus.
PA800 ima svojih nedostataka isto, al to nisu nikakvi fakti, nedostatci se moze bazirati
jedino na licni ukus i potrebe a ne fakticki, primer:
Svi se zale da onaj Tocak, hoce da radi samo na Tempo bilo gde a ja se na to smijem
jer to je glupo za mene, skroz glupo, bilo bi dobro da ima jos jedan Tocak al ne onaj isti
jer ja kao Programer koristim taj Tocak za druge stvari.
Sad tu se meni ne svidja nacin kopiranja EFEKT u SOUND MODE, ne u STYLE MODE nego
u SOUND MODE al nekome to nije vazno a neko nit zna sta je to uopste.
Klavijatura mu je bolja od PA80, nekome se ne svidja al meni njegova klavijatura je
perfektna i ne smeta mi nimalo, njegovi IZLAZI su dovoljno jaki, mozda i vise no sto
treba al ima ljudi koji ne znaju sa masinom i kazu da izlazi ne valjaju, to ne znaci da je
to neki fakt to je jednostavno samo nepoznavanje ne masinu nego neke osnovne
muzicke elemente...ako si dobar svirac i dobar STYLE majstor ne znaci da si stvarno dobar,
da budes dobar STYLE majstor moras biti i SOUND ENGINEER moras znati gde zvuci sta
zvuci sta smeta sta ne smeta a ne samo isprogramirao sam dobar style, trebas se pitati
dal uopste imas pretstavu gde da stavis EQ il gde COMP il kako il na cega il koliko il
dal uopste treba, e ako to ne znas onda PA800 izlazi ne valjaju. I na kraju da, PA800
moze uraditi sve sto pozelis u bllo kojoj situaciji, kao UZIVO MASINA, kao STUDISKI
MODUL ili kao i STUDISKI SEQUENCER, stvari koji ni sami EXTREME ne moze sanjati.
A momntalno KORGova PA serija aranzera ima najkompleksniji i NAJBOLJI MIDI ROUTING
od mozda sve postojece sintove na svetu koji su dosad bili zastupljeni, zaboravi
TYROS 2 il VA70 il neki KETRON il sta ja znam, njihov MIDI ROUTING je jos decji za PA.
Pozdrav
|