Slazem se, ali s obzirom na pocetno pitanje iz kojeg se moze zakljuciti da kolege ne raspolazu nikakvim informacijama o Nordu, smatrao sam da je koristan svaki podatak pa nisam detaljisao. Dosta nasih klavijaturista ne poznaje Nord a veliki broj i onih koji poznaje Nord nema pojma da skoro svi modeli imaju RAM!
Dakle mogu ubacivati i semplove koje lokalno koriste. Bas sam juce vidio da je neko na forumu ubacio neke narodnjacke semplove u Nord Wave.
I kad sam rekao da moze da provlaci semplove kroz filtere mislio sam vise da naglasim razlku Wave-a u odnosu na Electro, jer mislim da Electro nema takve mogucnosti obrade iako takodje ima RAM. Osim toga naglasio sam podatak da za sve kontrole imas namjenski pot ili dugme na ploci, kao kod starih analog ili nekih novih virtuel-analog syntova - za razliku od vecine workstationa koji obicno imaju samo par potova kojima mozes dodijeliti funkcije. To je bio detalj koji sam htio da naglasim, sorry ako sam bio nejasan.
Tacno da nisu zamjena za aktuelne workstation-e . Vise su za muzicare koji tacno znaju koje zvukove zele a RAM je jedan zgodan dodatak da se ne moraju odreci neke harmonike ne svom stage-pianu ili virtuelcu.
|