Videti jedan post
Star 15.09.2010, 13:27   #6
iatros
Banovan!

Registrovan/a dana: 31.08.2009
Downloads: 21
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg Pa500
iatros befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Bio sam u slicnoj situaciji kad sam prodao Pa80 na kojem nisam koristio sampler.

Dugo sam u prodavnici probavao i uporedjivao Pa500 i Pa800 da bi se uvjerio da je zvuk isti na obe klavijature s tim sto su zvucnici na Pa500 losiji.
Imao sam takodjer priliku intenzivno oprobati (i za 1100€ kupiti) Pa1x Pro koja je valjda ista kao Pa1x ali bez zvucnika, sa polu-otezanom tipkom (neznam dali je ista kao kod Pa1x). Meni se svidja ta polu-otezana tipka na kojoj mi je lakse svirati klavirsku muziku a da se ipak moze solidno odsvirati i narodna. Tipke su na Pa1x Pro dakle po mom misljenju odlicne.

Na kraju sam se odlucio za Pa500 zbog vise razloga:
1) nova klavijatura sa novim sound engine-om (EDS)
2) garancija 2 godine
3) ukupno dobar zvuk - pogotovo harmonike (mnogo bolje nego naprimer na Yamaha S910 koji je slican S710)

Ipak sam se pokajao sto nisam dodao 100€ i kupio Pa1x Pro koja ima malo stariji sound engine (HI) ali isti ili mozda bolji zvuk, koja je klasu iznad Pa500, koja ima odlicne tipke kad se uporedi sa Pa500 i koja posjeduje sampler(sto meni nije bilo presudno s tim sto ga nisam koristio ni na Pa80)

Na Pa500 mi prije svega smetaju lose tipke!

Jucer sam u prodavnici malo duze probavao S910 koja je malo skuplja od S710 ai su navodno slicne: S910 ima mnogo bolje tipke nego Pa500. Zvuk je odnosu na Pa500 skroz drugog karaktera s tim da je negdje bolji a negdje losiji. Harmonike (veoma vazno ako sviras iskljucivo narodnu) su bas ocajne.

Sa Psr3000 nisam se susretao ali je valjda predhodnik od S910 pa se gore receno odnosi i na tu klavijaturu.

Moj savjet: Povoljan i polovan Korg Pa1x (Pro) ako je budget 1300€!
iatros je offline