Citat:
Originalno postovano od milepsr
Ok, ali zasto ?
Stvarno bih voleo da mi neko objasni, zeleo bih da naucim zbog cega...
|
Oko moje lepo, harmonija je mnogo komplikovana nauka i cesto stvar ukusa
Tehnicki moze da se svira i jedno i drugo, ali kompozitor je ovako osmislio i tako ti je...
Citava stvar po meni ako se dublje udje u materiju je osecaj, tj emocije koje je kompozitor ispoljio ovakvom harmonijom. Mislis da on nije znao za B-dur u mesto G ili G7 ?

Dobro je znao ali je ovakav harmonski skolop izabrao
zato sto je tako osecao reci pesme ili osnovnu temu...pa mislim da to treba postovati (ukljucujuci i Kosmajca)

Mislim da je to najprostiji odgovor koji ces da dobijes kad pitas za bilo koju kompoziciju OD SILVANE DO NIRVANE kada pitas ZASTO BAS TAKO?
Mi mozemo da sminkamo pesme sa raznim akordima kao sto je milance naveo, ali onda ta stvar gubi smisao i pre svega karakter...ovu pesmu sad moze da harmonizuje neki kinez i da vidis na sta ce da lici...
Milsim da se svi secaju projekta Sabana Bajramovica sa onim kubancima...culi ste kako je zvucala pesma Prokleta je Amerika (ne znam tacan romski naziv) kad su je obradili i nabacali njihove harmonije...to vise nije bila ciganska pesma...vec teski mesanac koji je po meni izgubio osnovne karakteristike svog porekla....Sabanu svaka cast, ali eto uzeo sam tu pesmu za primer da bolje docaram onima koji ne razumeju.