Videti jedan post
Star 22.06.2010, 16:11   #4
dejantb15
Vredan član društva

dejantb15's Avatar

Registrovan/a dana: 14.01.2010
Downloads: 464
Uploads: 4
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 26 puta u 22 Postova
Interesi: music
dejantb15 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
dejantb15 pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ja mislim da spadam medju mladje kolege pa da nesto napisem.Zavrsio sam osnovnu muzicku,a sada idem u gimnaziju i u srednju muzicku (uporedno)

Kao prvo tonaliteti zavise od vise faktora,a to su predznaci i zadnja nota u kompoziciji.
Ako npr u predznacima imamo samo fis onda je to G-dur ili e-mol.Da li je dur ili mol odredjujemo pomocu zadnje note.Zadnja nota predstavlja ime tonaliteta u 99% slucajeva.

Sto se tice predznaka imamo po 7 snizilica i povisilica
-povisilice su ;fis,cis,gis,dis,ais,eis i his
-snizilice su :be,es,as,des,ges,ces i fes

Tonalitet se odredjuje :
-kod povisilica na osnovu zadnje povisilice.Npr imamo fis i cis (to je D-dur ili h-mol) i zadnja povisilica je vodjica (7. stepen) za taj tonalitet.
Da li je dur ili mol odredimo pomocu zadnje note.Ako zavrsava sa h onda je mol a ako zavrsava sa d onda je dur(u ovom slucaju sa fis i cis)
-kod snizilica je druga prica.Ovdja se gleda predzadnja snizilica.Npr imamo be,es i as ,onda je to ES-dur ili c-mol i opet isto da li je dur ili mol odredimo pomocu zadnje note

Toliko (ukratko) o prirodnim tonalitetima.Ako nekoga zanima mogu na napisem nesto i o ostalim ljestvicama pa da upotpunimo ovu temu.Pozdrav
dejantb15 je offline   Reply With Quote