Vidiš, to je zanimljivo. Mnogi tvrde kako mu je upravo to dobra strana što povuće efekte sa sobom i to ističu kao prednost Fantoma G, premda je to netočno, jer se ne povuku Aux Efekti.
U svakom slučaju, možeš isključiti PFX u Live modu da ga pojedini zvuk uopće ne koriste. U mikseru (u live modu) na vrhu se klikne na pfx i time PFX postane neaktivan.
Ne znam što misliš pod farbom. Uvijek se bunim kad ljudi koriste svoje izraze iz kojih se uopće ne zna na što misle. Farba je u mojem jeziku sredstvo kojim se kreći soba ili fasada.

Ako misliš da sa patchom ne ostane efekt, to je zato što kod svake promjene efekta (PFX) moraš ujedno sejvati i pojedini patch.
Roland je to na žalost - vjeran sam sebi - riješio na uobičajeno katastrofalan način: U Live modu ne možeš mijenjati PFX efekte od pojedinog zvuka, patch-a, odnosno, ako mijenjaš nešto na PFX-u, onda moraš sejvati i taj patch, prije nego što sejvaš svoj Live mode.
Nijedna meni poznata klavijatura ne rješava to na taj način jer je protivan zdravom razumu. To znači da isti zvuk, ako promijeniš bilo što na njegovom efektu, moraš sejvati u user single mode. Pa onda imaš dvadeset beskorisnih patch-eva u single modu čija je jedina svrha da posluže u pojedinom setup-u u Live modu. Na kraju uopće ne znaš po čemu se razlikuje koji patch za koji si promijenio ovo ili ono.
No, oni koji duže vrijeme koriste Rolandove klavijature, valjda su naviknuti na te - blago rečeno - nelogičnosti.