Sada ispade da sam ja neki "strucnjak",ali hajde,nebitno....

Ima na forumu dosta ljudi koji poznaju ove sprave.
Ja cu samo napisati par snovnih stvari a neka dopise neko
jos,ako zeli.
Dakle,generalno,prednost je na strani G1000 definitivno,jer on sadrzi u sebi kompletan G800 i jos je nadogradjen:
-G800 ima 8 User mjesta za ritmove,koji se gasenjem gube i moraju se ponovo ucitavati
-G1000 ima 16 User mjesta koji ostaju i nakon gasenja klavijature
-G1000 ima Zip disk sa kojeg se moze vrlo brzo pozivati jos 111 ritmova(Disk link funkcija),koji su vec linkovani(negdje im se vec ranije odrede mjesta) a mislim da moze stati i veci broj stylova
-G1000 ima veci broj Drum setova,sto je bitno kod izrade ritmova a i samog zvuka aranzera
-G1000 cita sve ritmove sa G800 bez problema,a G800 uglavnom ako i uspije ucitati ritmove sa G1000,moraju se prepravljati
-G1000 ima sve boje koje ima i G800(neke cak i poboljsane) i jos ja mislim oko 400-500 boja vise.
-G1000 ima Waweform 32 (tonska forma ili kako god hocete) a G800 ima 16.
-G1000 ima sve fabricke ritmove koji su na G800,ali ih je dosta prepravljenih i bolje uradjenih
-G1000 ima i Lower 2 i Upper 3 sto mu daje dodatne mogucnosti za padove i zvuk inace, a G800 ima jedan Lower i 2 Upper-a
-G1000 ima i jos jedan efekt procesor (ukupno 5)
-G1000 ima svoj operativni sistem(Flash),koji se mogao update-ovati sa Roland sajta (ne znam koja je bila zadnja verzija) a kod G800 je to ROM cip i nema nadogradnje softvera,osim zamjene Cipa,ako to jos moze da se negdje nadje
-kvalitet izrade i jedne i druge klavijature je odlican
-dirke su iste
-tezina im je tu negdje (mozda cak i ista)-mislim oko 18,5kg
-displej im je skoro isti
U muzickom svijetu,od ove dvije klavijture,vise je zastupljen G1000 najvise zbog mogucnosti memorisanja veceg broja ritmova na istu,a i zbog jos nekih gore navedenih stvari.
G800 ima i neke svoje male prednosti,ali one su mozda zanemarljive a odnose se na raspored tastera-posebni tasteri za Drum variation,Fade in/out,Synchro stop,Bank select,....itd
Ove stvari se ne ticu zvuka,nego cisto brzeg rukovanja i koristenja odredjenih ponudjenih funkcija.
Ova G serija je usla u legendu,ali eto jos uvijek je prisutna u dobroj mjeri.
Medjutim,kako produkcija napreduje,muzicari prateci te trendove sve vise koriste mladje sprave,koje nude nesto novo,kako bi mogli ici u korak sa ovim novim i modernijim zvukom.
I na kraju,ako cemo iskreno,i jednoj i drugoj klavijaturi je potrebna jos jedna solo masina,ako se misli ozbiljno raditi,jer su im boje slabija strana.
Toliko od mene,
Pozdrav,