Citat:
Originalno postovano od dux
|
To "nema ni pojma to sto pises" nije ni malo ostra reakcija niti je uvreda vec samo fakat jer je cinjenica da sve sto je u vezi sa tim Alix napisao totalno pogresno. Nemoj opet da ponavljam iz kojih razloga, nema potrebe. Procitaj moj post i sve je jasno.
Ta skala na volume slajderu je kao prvo relativna jer neposredno zavisi od vrijednosti samog gaina. Da ti bude jasnije. Ako je gain podesen kako valja to jest da pri pikovima ulazni signal je priblizno nula dB a ti postavis i slajder na nulu i sve gaine ekvilajzera (na kanalu i masteru) linearno (na srednju vrijednost) moci ces na led skali na masteru da ocitas da u tim momentima i izlazni signal se krece oko nule. Naravno samo ako posmatramo taj jedan signal. Kada u isto vrijeme imamo vise signala to ce biti sasvim drugacije posto se te vrijednosti sumiraju. Upravo radi ovoga postoje i skale pored slajdera po kanalima da bi nam dale informaciju o ukupnom stanju. Provjeri sam, ukljuci dva tri instrumenta i za svaki podesi gain onako kako sam opisao a onda stavi sve slajdere njihovih kanala i master slajder na nulu i ozezi svirku, vidjet ces da ce na led skali pored master slajdera vrijednost prelaziti nulu i to podobro pa ce cak u pojedinim momentima ici i u crveno (sto nikako nije preporucljivo). Ovo znaci da treba samanjiti volume na pojedinim kanalima naravno u srazmjeri, dok se ne dobije zdrav signal na izlazu. Te skale pored kanalnih slajdera sluze i da bi se imala orijentacija u medjusobnom podesavanju jacina pojedinih kanala odnosno da bi se odrzao potreban odnos izmedju njih. U svemu ovome znaci ne treba trcati i mlatiti bez potrebe i davati totalno pogresne informacije jer kako sam vec rekao, moze biti mnogo vise stete no koristi za kolege koje uzmu to zdravo za gotovo. Miksanje bilo u studiju ili na bini je citava nauka koja barata strogo odredjenim faktima i tu sale i nagadjanja nema a pogotovu sirenje zabluda na javnim mjestima kao sto je i ovaj forum. Pamet u glavu ! Nisam se ni ja naucen rodio niti sve znam ali ono sto znam rado cu podijeliti sa kolegama. Najgore je sto se u sve uplete ljudska sujeta i onda dodje do odbrane necega sto ne da je pogresno nego je smijesno. Zbog sujete su se mnoga zla desila i ne treba dozvoliti da zbog toga ljudi dobiju potpuno pogresne informacije i ovdje. Nije sramota ne znati ali je velika sramota ne znati a tvrditi i sebi i drugima da znas.