Videti jedan post
Star 07.02.2007, 10:34   #43
iwan70
Gost

Downloads:
Uploads:
Standard

Ljudi nemojte me pogresno citirati,nisam rekao da je takav nacin pravljenja terci los,nego da postoji i drugi.
Iskreno nisam nikad probao da pravim terce pomocu User Scale
jer kad sam poceo da sviram sa PC-ijem imao sam VSampler 3.04
a on nije imao User scale.
Savrseno mi je poznato kako to funkcionise ali mislim da treba dva MIDI kanala da bi se svirale terce(ispravi me ako gresim) gde je recimo na prvom kanalu SAX a na drugom na primer TRUBA gde su tonovi pomereni za odredjenu visinu.
Sve je to lako za pravljenje ali mogu da se jave dva problema,mada u principu nisam protiv tvog nacina ,zelim da iznesem jos jedan koji je malo komplikovaniji ali resava neke stvari.
Prvo postoji veliki broj sinty-ja koji nemogu slati odlazeci (trans ch)MIDI kanal na dva kanala,to jest mora se izabrati 1 od 16 i nema opciju any ili omni tako da svi koji kao master klavijaturu koriste na primer KORG X3, X5,
Yamahinu DX-series itd,(vecinu starijih klavijatura)ne mogu koristiti nacin sa User Scale.
Druga stvar koja je meni bitnija je remecenje brzine sempla.
Kada dizes na pitch-u visinu ubrzava se sam sempl ili obratno kad mu spustas tonsku visinu on se usporava.Ne znam da li sam dovoljno jasan ali desava se ista stvar kao kad jedan uzorak sempla razvuces preko cele klavijature.
Kada postavljam bilo koju boju nikad jedan sempl ne koristim za vise od tri polustepena upravo zbog toga.Znaci ako imam sempl note A najvise ga razvlacim do H pa onda stavljam drugi uzorak i tako redom.Svako preveliko razvlacenje sempla menja njegov zvuk a narocito je primetno kod boja koje imaju oscilacije tona(TAMBURICE,MARCATO STRINGS,BUZUKI,Hamond ORGANE i dr.).
Mozda za terce to i nije neki veliki problem ali zamisli ako je boja u sekstama ili oktavama koliko bi visi ton recimo kod TAMBURICA brze oscilovao.
Moj nacin pomocu manipulacije zonama resava te probleme ali zauzima vise PROGRAMA.
Nacin je sledeci:
Otvoris sekciju ZONES pa ako ti za ton C3 treba ton E2 za tercu ili E2 za sekstu iskopiras taj ton i stavis ga na dirku C3 i tako za sve potrebne dirke.Naravno da je bolje da seplovi budu linkovani a ne ugradjeni(EMBEDDED)zbog stednje memorije.
Ovakvim nacinom se moze napraviti dvoglas ne samo sa tercama posto kazes da se u USER SCALE moze dizati najvise do 400 sto je velik terca,i sa sekstama, kvintama,oktavama itd.a moze se za odredjene kompozicije i praviti kombinacija intervala ako je potrebno i sve to po istom MIDI kanalu.
Drugo ne mora se cela klavijatura definisati u istom tonalitetu, jer se moze u jednoj oktavi naprviti dvoglas za na primer A-mol,u drugoj za G-dur,u cetvrtoj za Es-mol harmonski te se cela kompozicija sa razlicitim tonalitetima moze odsvirati bez promene PROGRAMA.
Dakle jeste komplikovanije ali nema nikakvih ogranicenja,jedino sto je za svaku promenu kombinacija instrumenata potrebno zauzeti novi program sto kod Vsamplera nije problem jer ima 127 Bank po 127 programa sto je vise nego dovoljno.
Ako nekome nije jasan postupak u sledecem postu cu sve detaljno obijasniti.
  Reply With Quote