Evo da malo rezimiram neke stvari imajući u vidu da forum služi razmjeni mišljenja i stavova kako bi netko tko postavlja pitanja iz sveg pročitanog izvukao ono što njemu treba.
Pa redom @grandia:
meni 128 mjesta nije dovoljno jer nakon 16 godina sviranja u svim kombinacijama više nemam volje nositi dvije, tri klavijature na pozornicu. Radim na jednoj i iz nje pokušavam izvući maksimum. To sam ja. Tko svira s više klavijatura, ne mora ni dalje čitati.
Sviram u pratećem bendu jedne naše pjevačice i pokrivam repertoar od 40tak pjesama. Za svaku pjesmu radim poseban setup. Međutim, kako mi često ne stanu svi zvukovi u jedan setup jer primjerice nema mjesta na tastaturi, onda radim poseban setup za kiticu, a poseban za pripjev. I onda pedalom samo šaltam na prijelazu iz kitice u pripjev na sljedeći setup i sviram dalje. Tako se zna dogoditi da za neke pjesme potrošim i do 5-6 memorijskih mjesta, jer nakon pripjeva moram opet prešaltati na setup za kiticu, a taj setup je spremljen na sljedećem višem memorijskom broju jer pedala šalta samo u jednom smjeru. To su moje potrebe.
Netko tko svira narodnjake i trebaju mu dva tri zvuka tokom cijele pjesme, vjerojatno neće imati probleme koje ja imam. Ako poslušaš aranžmane jednog Olivera Dragojevića ili Nine Badrić, čut ćeš da se tu često radi o više od dva tri zvukova koje klavijatura mora pokrivati. Općenito pop i zabavna glazba u nas ima dosta intenzivne klavijaturističke aranžmane.
ovo stvarno ne razumem ... u korgu je moguce da izadjes iz multimode i menjas na single: gitaru a i dalje koristis na neki midikey recimo klavir? pa to je onda raketa!
Ne možeš i korgu izaći u single mode a da na kontroleru sviraš i dalje zvuk klavira. Ali budući da na Korgu (triton studio, triton extreme i m3) imaš gotovo 2000 memorijskih mjesta, možeš si složiti kombinacije tako da - ako ti treba - sve single zvukove staviš u kombinaciju, a u podlogu klavir na drugom midikanalu i onda se taj klavir uvijek kontrolira vanjskim midikontrolerom. Na taj način zapravo nikad ni ne moraš izaći iz korgovog multimoda. Ako koristiš 30tak ili nešto više istih zvukova, jednostavno ih iskopiraš u kombinacije, u podlogu staviš klavir na drugom midikanalu i to je to. Kad jednom kod kuće posložiš klavijaturu kako ti treba, na M3 možeš cjelokupnu svirku odsvirati u multimodu (combination mode), a da nikad ne izlaziš iz tog moda. Samo mjenjaš banku i broj.
ma citam ja sve druze, neboj se i nemoj odmah da se ljutis
Ma kakva ljutnja! Sve pet.
@bandza
A to sa gledanjem u to sta ima a sta nema to su gluposti cifre ne govore nista
Moje šesnaestogodišnje iskustvo mi govori da cifre govore jako puno. Dobar zvuk je tek jedan dio priče a od klavijaturista se uvijek traže čudesa kojih su drugi instrumentalisti pošteđeni. Nitko nikada naće prigovarati basisti da mu jazzbass ne zvuči kao fretless ili kao akustični bas kao na nekom aranžmanu. Ali od klavijaturista svi traže da pokriva i klavire i stringse i brasseve i harmoniku i kojekakva čudesa, da ispucava uvode pjesama preko semplova, da svira u tercama ono što na aranžmanu sviraju dva instrumentalista itd. Zato se uopće ne slažem da su to gluposti.
Evo mojeg konkretnog primjera:
trenutno koristim Roland RD700GX koji je neka vrsta stage piana, ali pored klavira ima i druge zvukove. Zvuk mu je sjajan i besprijekoran, osobito za ono što mi treba: klaviri, brass, stringsi. Navedena klavijatura ima 98 memorijskih mjesta za setupove, od kojih sam ja za koncerte iskoristio 80, a pjevačica najavljuje novi album koncem godine, što znači da ću se opasno približiti maksimalnom broju mogućih setupova. I što onda kad potrošim sve, a trebat će mi još??? Mogu klavijaturu lagano prodati, pokloniti kofer rađen po mjeri, popušiti na cijeni i baciti mukotrpan rad na svim silnim programima u vjetar i početi iz početka na nekoj drugoj klavijaturi.
I sve to upravo zato što sam po prvi puta - baš kao što ti savjetuješ - slušao samo zvuk, a nisam gledao šta ima, a šta nema.