Citat:
Originalno postovano od srklet
Pozdrav.
Ja ne poznajem nijedan Korg ov model koji i priblizno poseduje ove osobine.
|
Nije tema ovdje, ali bih nadopunio:
Svi današnji workstation modeli imaju približno iste ili slične osobine i tu motif xs ne odskače. Svaka firma stavi težište na nešto drugo. Tako da neke pobrojane osobine za motif xs ne da Korg nema približno, već ima daleko bolje. Stvar je samo kako netko gleda na određene osobine i što mu je važnije.
Usporedivi model od Korga je M3. On je u svemu približan motifu xs. U nećemu je slabiji, u drugome je bolji.
Usporedbe radi:
motif xs u performance modu može kombinirati samo 4 zvuka. To je manje od M1 od prije 20 godina (8). M3 može kombinirati 16 zvukova u kombinaciju a to tek motif xs ni "približno" ne može. Da ne govorimo da Korg ima 2000 memorijskih mjesta za kombinacije (i za programe) dok ih motif xs ima tek oko 380 i to nije ni približno onome što M3 nudi. M3 ima Karma funkciju umjesto arpegiatora i svaki se arpeggio može promijeniti s oko 300 parametara, dok arpegiator od motifa ima tek 4-5 standardnih osobina koje se mogu promijeniti (gate, oktave i slično). I to nije ni približno onome što ima M3. Motif čak nema tap tempo funkciju pa se niti arpeggia niti bpm effekti ne mogu uskladiti u live svirci s bubnjarem. Na motifu se čak niti switch pedali ne može promijeniti polaritet (što imaju apsolutno sve druge klavijature) već treba kupiti odgovarajuću pedalu koja je kompatibilna s motifom.
Sve to ne znači da Motif XS nije sjajna klavijatura, samo, kad se već povlaći Korgovo ime kao usporedba, budimo oprezni s terminom "približno". Stvar je gledišta i osobnih preferenci kako netko gleda na neku stvar. Ja ne vidim ništa posebice intuitivno u User Interface-u od motifa. Na svakom Korgu od prije 15 godina sam za svaki parametar mogao ukucati izravno brojčanu vrijednost. Na motifu za velike brojčane vrijednosti moram vrtjeti dial (kotačić) do besvijesti da bih došao do određene parametarske brojke. Dok na motifu upišem ime za neki program ili naziv pjesme, dotle sam na Korgu - zahvaljujući touch displayu - imenovao barem 6 pjesama ili programa, itd.