![]() |
portament
Moze li mi neko objasniti sta je to portament, kako i gdje se stima. Hvala!
|
Portamento ti je efekat postepenog prelaska iz tona u ton prilikom sviranja. ima ga smisla koristiti samo na monofonim bojama (najbolje je koristiti za frule, gajde, DX boje itd). Da ti bude jasnije, npr, sa ukljucenim portamentom stisnes tipku i posle nje stisnes neku koja daje vislji ton. Promena sa prvog na drugi ton nece biti trenutna, vec ce nizi ton postepeno menjati svoju visinu na gore, sve dok ne stigne do visine koju treba da svira tipka koji si drugu stisnuo. Ukratko, kao da si stisnuo jednu tipku i pomerio joystick udesno.
Identicno je naravno i kada kao drugi ton sviras neki dublji. Od podesavanja portamento efekta zavisi i kojom brzinom ce ici taj prelazak iz tona u ton. E a kako se podesava.... zavisi od klavijature koju koristis :) Nadam se da sam ti uspeo bar pojasniti sta je to portamento. |
interesuje me kako se to stima na pa800
|
Ajde neko ko ima PA da pomogne... ja imam extreme, a PA sam samo pipnuo par puta kod kolege...
|
Na svaku boju u SOUND MODE ides na PITCH EDITOR, tamo dole videces gde ti pise
PORTAMENTO ENABLE i MODE, uvek ga drzi na FINGERED i nikad ne stavljaj vise od 12. |
Hvala Nedime majstore, sad cu to provjeriti kako ide.
|
kako se na Triton Le stima portamento ako moze neko da napise
|
isto kao sto je nedim objasnio ranije
"Na svaku boju u SOUND MODE ides na PITCH EDITOR, tamo dole videces gde ti pise PORTAMENTO ENABLE i MODE, uvek ga drzi na FINGERED i nikad ne stavljaj vise od 12." umjesto SOUND MODE ides na MENU onda na PITCH. ostalo isto |
Trenutno vrijeme na Forumu 18:02 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org