![]() |
Kako liječite grlo?
Ponekad imam problema sa grlom kad sve svira dva dana za redom, a nekad i jedna veče dovoljna, počinje upala pa nerijetko i temperaturu dobivam. Naslušao sam se svakakvih savjeta ali nije baš pomagalo. Imate kakav as za ovo?
|
Znam da je smiješno davati bilo kakve savjete/dijagnoze ovim putem ali moram malo.
Mogu s velikom vjerojatnošću predpostaviti da imaš krajnike (tonzile). |
Sve zavisi kako pevas,primenjujes tehniku disanja? :) Ja sam imao problem jedno mesec dana nisam mogao da pricam,i sve sam odradio sto se grla tice i sve okej,a pre toga sam radio par dana za redom i nisu bili krajnici.
Onda sam krenuo ozbiljno da radim tehniku disanja,to je kljuc toga. Iz toga i proizilazi i vibrato i ukrasi,bukvalno sve. To se vezba godinama,ja to vezbam mozda nekih godinu i nesto,ali bez problema odradim 2-3h klubske svirke. :) |
Čaj od belog sleza. Prokučalu vodu ostavi da se ohladi. U hladnu vodu stavi beli slez ( 2 dcl - jedna ravna supena kašika). Mora da odstoji 5 sati. Popiješ tu količinu u malim gutljajima kroz desetak minuta. I još jednu takvu količinu nakon par sati. Da si promukao ne znam koliko, posle dva sata nakon dve popijene šolje možeš pevati bez problema
|
Cepnes pivo, dva, tri... i odmah bolje :) Salim se naravno. Najbolje je obratiti se lekaru.
|
Prvo i osnovno pjevaj iz dijafragme. Na taj nacin ne "deres" grlo. Naravno to se uci i vjezba kao i sviranje :)
|
Ne smeš na grlo da pjevaš, nego iz trbuha. a da bi naučio da osetiš trbuh trebaš slovo RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR da drdraš dok imaš daha koliko dugo neprekidno može,(kao da bi pucao iz mitraljeza, razumeš? to vežbaj tako da lelžiš na krevetu i imaš malo težju knjigu na trbuhu.
a onda disanje, polako kroz nos unutra i kroz usta polako van i naprimer uz slovo A i da držiš taj A na neki određeni tonalitet naprimer donji C ili koji drugi nijebitno. ima još toga.evo možeš kupiti i knjigu kako se uči i na CD ima i vježbe odnosno na DVD i film. evo ti linka: http://www.glasbena-sola.com/petje.htm |
Evo i ja da dam savet, mada nisam pevac vec moja je moja zena predavac na fakultetu i cesto ima problema s grlom zbog pricanja po vise sati i nadvikivanja sa studentima... problem je sto ti se grlo brzo susi kod pricanja/pevanja, tako da je podloznije infekciji. Zbog toga moze da ti pomogne da uzmes jedno dva-tri antiseptika (Strepsil, Septolete, znaci nesto sto ima neku anti-bakterijsku supstancu) u periodu od par sati posle izlaganja grla naporu. Mojoj zeni se stanje posle toga znatno poboljsalo, jer sprecis infekciju i komlikacije odmah na pocetku. Naravno, posto je pevanje u pitanju, savladavanje solidne tehnike pevanja moze dosta da pomogne.
|
Ja sam sve isprobao i kod mene pali kadulja,čaj ili dr theis pastile.ostalo suši grlo kod mene i još mi je gore.
|
Dok pevas,pij vodu samo i nista ti nece biti.
Ja sam i naucio tehniku disanja,ali voda je uvek pored mene,pevam i pijem vodu,i nikad nemam problema :) Nista osim vode nemoj piti pre svirke,odnosno pre pevanja :) |
Trenutno vrijeme na Forumu 07:25 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org