YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Estam vs Dvojka (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23952)

Kreso1983 23.10.2012 22:00

Estam vs Dvojka

Molio bih nekoga da mi pojasni koja je razlika izmedju estam ritma i dvojke.

I koja se mjera koristi za pojedini od gore spomentih ritmova.

Da li 2/4 ili 4/4?

gitar 23.10.2012 22:05

Može i jedno i drugo...

Dell 23.10.2012 23:39

jedno te isto, nema razlike

zeljko 24.10.2012 00:05

heheh ja sam jednom cini mi se kad sam onaj ritam dobio od burlija dvojku konvertovao u midi sa Styleworksom jer sam htio pogledati u Cubase zasto pravi prekid kad stigne do zadnjeg takta,jednostavno ritam stane,pa ponovo ide dalje,vidio u Cubase da se radi o 3/4 taktu heheh..Sad da li moze dvojka u 3/4 taktu neznam ni ja nisam skolovani muzicar,pa se ne razumijem bas u sve..Znam samo da se dvojka pravi u 4/4 ili 2/4

nesaband 24.10.2012 00:19

Tacno si dao odgovor,tkz. dvojka ritam je uvek 2/4 ili 4/4 a to sto ti se desilo pri konvertovanju nekog ritma,to se i meni desilo vise puta da fali jedan takt i onda style izgleda kao da ima pauzu.Taj problem jos uvek nisam uspeo da resim jos uvek je to enigma za mene.

zeljko 24.10.2012 00:33

Ja sam ga rijesio tako da sam zbog toga i ubacio u Cubase na obradu,samo nemogu da svatim odakle 3/4.Moguce je to sto ti kazes da ga je Styleworks tako konvertovao..Kad ti se tako nesto desi konvertujes ritam jednostavno u midi trake u style worksu,exportujes..Poslije otvoris u Cubase kao midi file i obradis tj.skratis ili produzis taktove

nesaband 24.10.2012 00:39

Ja to resavam drugacije,mrsko mi je vise da radim bilo sta na kompjuteru i onda lepo ako ima taj ritam za moju klavijaturu da se kupi,ja ga kupim i onda to sredim i doradim po mojoj zelji u svojoj klavijaturi.

hammers 24.10.2012 18:38

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 227224)
dvojka ritam je uvek 2/4 ili 4/4

"Dvojka" ritam je uvek u 2/4 taktu (sto mu i samo ime kaze), a to sto se po aranzerima kuca u 4/4 taktu je zbog veceg prostora za pakovanje (domisljatost muzicara). 2/4 takt ima sled naglasenih i nenaglasenih delova: teza (naglaseni deo) - arza (nenaglaseni)..iliti ES - TAM, sto je u prevodu isto. Dok 4/4 ima: teza-arza-teza(slabija od prve)-arza. Tako da 2/4 i 4/4 takt nisu isti.
Malo teorije muzike nije na odmet da se procita..;)

nesaband 24.10.2012 20:29

Voleo bih da nam ti to objasnis malo bolje.Naravno da 2/4 i 4/4 nije isti takt.To cak i matematicki ne daje isti rezultat.Iz koje to literature muzicke teorije si to saznao?
E sad koji ton je naglasen u 2/4 ili u 4/4 muzicki gledano ne mora uvek da je na prvoj ili trecoj noti.Imas raznih "dvojki",sumadijska,rumunska bugarska i da ne nbrajam vise i sve te dvojke se sviraju na razliciti nacin.Kad se malo dublje udje u teoriju muzike inda se vidi da "dvojka" ritam i nije tako prost ritam kao sto se cini.

hammers 24.10.2012 22:34

Neso, Teorija muzike - Marko Tajcevic, (1962.), je azbuka za svakog coveka koji sebe naziva muzicarem.
Ja ne vidim u svom prethodnom postu da sam pomenuo prost i slozen takt, na sta vidim da aludiras. To je vec nebitno za ono sto je trazio pokretac teme. Mada mozemo i o tome da razgovaramo.
Vidim da ti nisu jasni pojmovi metrika i ritmika.
2/4 takt je prost takt i nikako drugacije. Postoji jedna teza i jedna arza - teza uvek na prvu, arza na drugu. U okviru njega moze postojati na drugoj dobi jos jedna sporedna arza, ali ona nikako nije istaknuta kao ona prva. I to su te varijacije sa bugarskim, rumunski, sumadijski i ostalim dvojkama. I takvih varijacija moze biti mnogo.
Dodato:
Zaboravio sam da dodam da su to ritmicke varijacije, nikako u taktu.

Trenutno vrijeme na Forumu 09:11

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org