YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Kutak za harmonikaše (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   6. red dugmetare - "stepenasta" tastatura (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=2137)

karloruzni 27.06.2007 10:13

6. red dugmetare - "stepenasta" tastatura

Zdravo!
Živim u Nemačkoj i svirao sam dosad klavirsku harmoniku. Sad želim da pređem na dugmetaru, a na žalost se ovde očigledno prodavaju samo instrumenti sa 5 redova i "stepenastom" tastaturom.
Da li je za našu muziku zaista neophodan 6. red u desnoj ruci i jesu li te "stepenaste" tastature takođe podobne za sviranje naše muzike?

Pozdrav

dallape 27.06.2007 14:48

Svakako da je potreban 6-ti red ,ove sa 5 reda i stepenaste tastature su vise za klasiku a dugmetara sa 6 reda imas na Ebay koliko ti srce hoce od Dallape do Guerrini-ja i ostalih
nas raspored je takav da ti je potreban taj tz.6-ti ili pomocni red a stepenase tastature nisu za nasu muziku...tj.trazi samo tz. B-griff on je za Balkan;-)
nadam se da sam ´ti malo pomogao
pozdrav Zoran

karloruzni 27.06.2007 16:48

Puno ti hvala, Zorane. Da li možeš malo detaljnije da mi objasniš u kojim slučajevima je 6. red neophodan i zašto te stepenaste tastature nisu podobne za našu muziku? Pogledao sam već na nemačkom Ebayu - tu nažalost nisam našao nijednu sa 6 redova. Na koji Ebay si to mislio?
Pozdrav

dallape 28.06.2007 12:49

Pa evo ti par artikla..ebay.de
270138030020 ova je 100 % ORIGINAL
230146245460 A OVA JE RUCNI RAD IZ SRBIJE po mommisljenju i ceni
pod Suche na start stranici od Ebay-a upisi dallape ili guerrini i uvek bude nesto ali pazi na opis artikla i uvek pitaj za svoju sigurnost da li je original iz italije ili rucni rad iz ex Yu
A za 6-ti red...on je po tom nasem rasporedu poteban ,jer
i ja sam ucio tako a verovatno i 98% nasih harmonikasa ...
jednostavo je tako zasto konkretno neznam da ti kazem jos neznam ni jednog naseg muzicara da svira sa 5 reda sem ako svira klasicnu muziku i isao je u skolu za tu harmoniku
Pozdrav Zoran

karloruzni 28.06.2007 19:00

E, super! Hvala ti još jednom.
Sve najbolje!

shtimerserviser 05.08.2008 00:03

SHestoredna harmonika je bolja od petoredne zato shto skoro u svim tonalitetima mozesh da otsvirash odredjenu stvar sa istim prstometom.

jeftabgd 05.08.2008 00:38

do pre par godina je bilo nekoliko majstora u Beogradu koji su znali da preprave petorednu u sestorednu.Ja sam kao klinac imao Paolo Soprani 96 basova,koja je bila petoredna pa prepravljena a pre toga sam imao harmoniku koja je bila klavirska pa preradjena u dugmetaru.Ali mislim da to niko vise ne radi.

shtimerserviser 05.08.2008 09:41

Nije da vishe niko ne radi ili nezna da radi.Problem je u tome da se mora puno vishe vremena potroshiti u preradu nego kad se u startu pravi cela harmonika i zna se dali je klavirna,dugmetara petoredna ili shesto redna.C sistem ,B sistem i.t.d.

Trenutno vrijeme na Forumu 17:52

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org