![]() |
Koja je razlika izmedju aktivni i pasivni zvucnika???
Koja je razlika izmedju :
aktivnii pasivni zvucnika??? da li neko zna da to objasni???? |
Aktivni imaju u sebi pojacalo odredjene snage,pa ti uz njih treba samo suva mikseta tj. bez snage.
|
Svakako je kolega svrakan u pravu,samo da dopunim da aktivne kutije pored pojacala imaju ugradjene aktivne skretnice,konstruisane bas za taj volumen kutije i ugradjena pojacala.To je mozda i najpozitivnije kod aktivnih sistema.Odredjene aktivne kutije posedjuju jos vise luksuza kao soundcontroler,audio procesore,EQ, low/high pass filter.....nema kraja.
Subwooferi su najcesce mono,tj edno pojacalo,dvosistemske kutije koriste BI-Amping pojacala,znaci posebno pojacalo za bas i hi-mid sekciju,kod tri-amping + pojacalo za srednotonce,itd Pozdrav |
...
...i puuuno su teze aktivne nego pasivne kutije.
|
Eto Aleksandar ti je napisao opsirnije,nadamo se da si shvatio,pozzz
|
A i razlika je u tome sto su aktivni zvucnici skuplji od pasivnih!=))
|
Zaboravili ste najvaznije,aktivne kutije rade bolje od istih takvih pasivnih za otprilike 30%,zato sto nema gubitaka u prenosu signala,ili su oni svedeni na minimum.
|
...Zaboravili ste najvaznije,aktivne kutije rade bolje od istih takvih pasivnih za otprilike 30%,zato sto nema gubitaka u prenosu signala,ili su oni svedeni na minimum...
Kod ozbiljnih pasivnih sistema je prenos signala isto sveden na minimum,govorim o Bi/Tri Amping sistemima.Pojacala za zvucnike se uvek nalaze pored stuba!Pogledajte velike koncertne sisteme. Kod aktivne kutije je rad pojacala maksimalno optimisan sa drajverima i skretnicom,to je veliki plus,a veliki minus je sto nemate korekcije limitera.To je najveca mana kod aktivnih kutija! |
Zaboravili ste jos nesto, dakle kad je aktivna kutija u pitanju morate i kabal strujni za njom isto vuci a ne samo za signalni prenos iz mixera suvog.
Meni licno vise pasivne kutije pasu jer su mi vise fleksibilne, ali ponekad ponesem i aktivni bas Mackie Swa1501 ili monitore aktivne zato sto su pored nas na bini ako je potrebno. Pozdrav svima |
1 Privitaka
....Zaboravili ste jos nesto, dakle kad je aktivna kutija u pitanju morate i kabal strujni za njom isto vuci a ne samo za signalni prenos iz mixera suvog....
Ozbiljne aktivne kutije imaju POWERCON prikljucak koji ide iz kutije u sledecu kutiju a za ostale resicete problem hibridnim kablom(pogledaj sliku) Kad bi se pasivni sistem koristio profesionalno,treba vam tri put vise kablova B-) Pozz |
Da niste mozda jos nesto zaboravili!? =))
|
Pa sta je sad bolje pasivne ili aktivne i mene zanima posto razmisljam da nesto kupim i bas razmisljam za te aktivne zvucnike.
Ove sto ja gledam da uzmem su 400 do 900 wati ikostaju oko 700 eura marke Omnitronic AS-900 Aktiv PA-System. |
Pa covjek upita tek toliko neku razliku izmedju ta dva sistema hehehe.... Mozda ste to zaboravili.:rolleyes::lol:
Dodato: [quote=smt2;114161]Pa covjek upita tek toliko za neku razliku izmedju ta dva sistema hehehe.....Mozda smo to zaboravili.:rolleyes::lol: |
Sta si sad hteo s tim da kazes.
|
I opet nekontas hehehe....
|
Ne jer me zanima ovo sto pitam a ne vicevi.pozzz
|
e a ja sam jos cuo,mada kazem samo sam cuo . Nikad nisam radio na aktivnim kutijama,nego neke kolege su mi rekle da izoblicavaju zvuk ako je losija struja....
|
Željko,šta je bolje je relativan pojam u ovom slučaju i kolege su uglavnom objasnile generalne razlike izmedju aktivnih i pasivnih kutija...a to pitanje "šta je bolje" nas vodi opet u nepotrebnu raspravu jer nekome je bolje ovo a nekome ono...svakako da i jedna i druga varijanta imaju i svojih prednosti i mana.
Ako voliš da koristiš mixete bez pojačala (pasivne mixere) onda uzmeš aktivne zvučnike a ako voliš mixete sa ugradjenim pojačalima (aktivne mixete) onda uzmeš pasivne kutije i to je to....po meni je opcija sa pasivnim zvučnicima prihvatljivija za ove "skraćene" orkestre jer su same kutije lakše,manje kablova itd a što se kvaliteta tiče tu je stvar potpuno nedefinisana jer ima mnogo proizvodjača i beskrajno mogućnosti kombinovanja zvučnika i pojačala tako da...šta se kome svidja :) |
Hvala Rolandinjos na odgovoru.
|
te kutije omnitronic nisu dobre inace da ti kazem tupe su za strahu radio sam na taj sistem a ti sitemi nisu bas pouzdani od omnitronica... imam dvije sada omnitronicove kutije isto nista nevaljaju kad ih spojim sa svoim behringerovim samo muljaju ma da su jake ko crna zemlja... dobre su samo za monitore........
|
Znaci da ih ne uzimam ako muljaju koji ce mi moj jer ja sam amater profesionalc meni treba nesto sto ce da ubija i ove svabe da natjera da bjeze iz moje zgrade.pozzz
|
a koliki je budzet ako smem da pitam? ;)
pozz |
@iosman
Za taj novac teško da češ nači bilo kakve aktivne zvučne kutije i još k tome 15/3.Što se tiče kompatibilnosti s mikserom svaka aktivna kutija će biti kompatibilna jer kod aktive ne treba paziti na omažu kutije-jer je sve več prilagođeno u kutiji. Zapravo nisam ti dao nikakav odgovor ali ipak sam ti malo pojasnio stvari. Još jedna stvar-tražiš nove ili rabljene kutije? |
Trazim rabljene jer su nove skupe, ali nemoraju biti aktivne. al da nekaj vrijede. Barem 250 ljudi da mogu odradit.
Imam u ponudi Behringer 2x300 wata, aktivne, neznam koji model, kao netrebaju bas binovi, oko 30 kg jedna kutija. Nova jedna takva kosta kao oko 5000 kn. |
@iosman
Ako misliš da će ti par 15/3 kutija bile one aktivne ili pasivne odraditi "barem 250 ljudi", moram ti reči da to lijepo zaboraviš!Druga stvar je da ni jedan Behringer 2x300 W ne stoji 5000 kuna-naravno novi.Stoji bitno manje!Skoro pa na pola manje! Ja koristim (između ostalog) LEM T6A -aktivne trosistemske kutije-svaka je deklarirane snage 600W i ne pada mi na pamet negdje se pojaviti samo s time ako bi bilo više od 100 ljudi!Malo još ipak pogledaj ponudu i potražnju jer ovo o čemu pišeš ne može nikako zadovoljiti te potrebe. Ovo je samo dobronamjeran savjet! Pozdrav! |
Sta bi onda zadovoljilo te potrebe, barem 200 ljudi? Koji je vas prijedlog? omjer kvalitete i novaca.
|
Nekakakav minimum za toliki broj ljudi bi ti bile 4 Berindzerove kutije EUROLIVE B315D a to ti je po cenama ovde u Srbiji negde oko 1200 Eura.Mozda je bolje da jos za svirke iznajmljujes ozvucenja dok ne skupis dovoljno za nekog Mackia,JBL,EV ili slicno.Pozdrav
|
pozdrav, da ne otvaram novu temu, planiram da uzmem neko ozvucenje pa da pitam da li mi se vise isplati da uzmem 2 pasivne kutije od po 300w i aktivnu miksetu ili 2 aktivne kutije i pasivnu misketu? sta me izadje jeftinije? nisam upucen mnogo u marke i cene ozvucenja..
|
zasto ne bi zadovoljile 2 kutije 250 ljudi? ja ponesem 2 zx 5 i pm2 na 400 ljudi ladno. mi smo na po srede , stavis kraj sebe, puna sala il sator zvuka, arazner nastimas i milina. u sredi svi izadju igrajum, oni kojima je mrsko skacu gde sede, para pici, baksis do fajronta. a gazda dao 50km za razglas, kad se pogadjalo, ni njemu ne smeta nista, jos znaju reci i smanji malo ahahhaha
|
Slazem se sa kolegom. Dve kutije mogu lepo da odrade svirke od 200 ljudi. Uglavnom sve zavisi od prostora u kome se svira i kvaliteta i snage kutija i pojacala. Ja sam radio puno svirki od preko 200 ljudi sa dve matore kutije Dynacord C150. I bilo je glasno. A da ne pricamo o novijim kutijama... Poenta mog posta je da pocetniku ne treba ozvucenje od 5 kW i 6000 € za ulaganje ,posebno aranzerskom bendu da bi odradio manje svirke. Sa necim se mora poceti,a bolje je kupiti 2 kvalitetne kutije i posle kad se sakupi koji euro da se dokupe jos dve nego kupiti neka 4 sr_nja koja su deklarisana sa po 500w po kutiji,a kad ih ukljucis,primer iz iskustva,bas baca samo u stranu,a visoki se deru ispred zvucnika dok basa ispred kutije i na podijumu uopste nema :D ...
|
Trenutno vrijeme na Forumu 05:19 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org