YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Pevaci i Eho! jen..jen ..jen ...jen ...tri (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=6161)

Dr.Abdul Ihmet 08.10.2008 02:42

Pevaci i Eho! jen..jen ..jen ...jen ...tri

Koliko koristite eho a koliko hal na svirci?{ili mesate}

dali smatrate da je dodavanje eha danas seljana?

Idete li ka cistijem pevackom tonu?

tranzit 08.10.2008 02:55

Gledam da izbjegnem eho koliko god mogu, hal samo kao room, seljana nije ako se upotrijebi kako i gdje treba, a cistijem tonu svakako tezim i po svaku cijenu.

Vaxter 08.10.2008 03:43

Takodje.
Jako retko neshto malo reverba.
I to je onaj koji mi je na klavijaturi po fabrichkim shtelovanjima malte ne, poshto mi je mikrofon muvek na klavijaturi.
A i taj smanjujem.
Volim da se glas chuje chisto.
Jedino malo peglam equilizere. :)

svrakan 08.10.2008 14:14

Reverb i delay za solo narodnjacke,a malo reverba za zabavne,sa ekvilajzerom sam peglao samo harmonike.

milanceshow 08.10.2008 14:25

Licno koristim eho i hal.I mislim da eho nije seljana.....
Ne mislim da je HAL neki urbani fazon tako da neke predrasude nebi trebalo da postoje....

Ja sam puno puta svirao sa pevacima koji mi kazu da pevaju na HAL....OK....I ja im stavim samo hal,a sebi normalno stavim eho i hal......
Posle pola sata pevanja dolaze do miksete i traze da im dodam eho jer suvise suvo zvuce...

jeftabgd 08.10.2008 14:36

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 52711)
Licno koristim eho i hal.I mislim da eho nije seljana.....
Ne mislim da je HAL neki urbani fazon tako da neke predrasude nebi trebalo da postoje....

Ja sam puno puta svirao sa pevacima koji mi kazu da pevaju na HAL....OK....I ja im stavim samo hal,a sebi normalno stavim eho i hal......
Posle pola sata pevanja dolaze do miksete i traze da im dodam eho jer suvise suvo zvuce...

Apsolutno se slazem sa Milancetom.Tu pricu kako je eho seljana forsiraju ljudi koji nikad nisu pevali duze od pola sata.Voleo bi da ti isti likovi sami pevaju 8-9 sati bez pauze na hal pa onda neka pricaju sta je seljana a sta nije.Po toj logici su i ovo iz Dynacorda seljaci jer su stavili eho na mixete.E,sad,sta se kome svidja to je vec druga i duga prica.......

hajro 08.10.2008 16:04

mislim da su milan i jefta u pravu jer treba izdrzati npr.jednu svadbu pjevati samo na hal hmm tesko Bogami.

Marco7 08.10.2008 16:13

Nemam nista protiv dobrog delaya naravno u normalnim kolicinama a za normalno smatram da glas ili instrument ne izgubi onaj direkt ;)

No.1 08.10.2008 17:11

Koristim samo reverb.

rondzo4life 08.10.2008 17:14

Obadva efekta su super stvari, ali kad se koriste pravilno. Nekim ljudima spomenes da se delay(eho) racuna i tako dodaje signalu, a oni se pocnu smijati. E takvima to treba zabraniti da koriste.
Kod Korga mi je super stvar sto ima Delay BPM koji se automatski prema tempu steluje, tako da nema pretjeranog cackanja.

tranzit 08.10.2008 17:19

Bravo Rondzo, bas tako i treba u pravilu koristiti eho, znaci sinhronizovano sa tempom pjesme. Izuzeci su kada je pjesma vrlo spora, tada se jednostavno kao jedinica za BPM uzme osmina, odnosno kada je tempo pjesme prebrz, kada se uzima polovina i sve stima. Naravno da treba obratiti paznju i na duzinu feedbacka da ne bude da se eho iz predhodne pjesme cuje do pola strofe slijedece pjesme, sto je inace vrlo cesto kod nasih muzikanata. To je vec debela seljana i neizljecivi seljakluk. Pametno je, ako efekat ima tu opciju, malo ali vrlo malo "rastimovati" lijevi i desni kanal eha to jest pomjeriti delay tako da ne bude bas potpuno isti na oba kanala. Dovoljno je 10ms razlike izmedju L i R cime se dobija fenomenalan pseudo stereo utisak eha.

BasariStudios 08.10.2008 17:38

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 52726)
naravno da treba obratiti paznju i na duzinu feedbacka da ne bude da se eho iz predhodne pjesme cuje do pola strofe slijedece pjesme, sto je inace vrlo cesto kod nasih muzikanata.

ahahahahahahahahahahahaha!!!

No.1 08.10.2008 17:50

Sta pise na gace ovoj devojci, "Nedim" ili se varam?

rondzo4life 08.10.2008 17:59

@ tranzit,

Sve ispravno receno, svaka cast. To "rastimavanje" delay time-a je haos stvar, instrumenti dosta punije zvuce, dok se delay sasvim malo primjecuje. Pravilo kod efekata i jeste da ih ima, "ali nema".

Zasto niko ne spominje CHORUS???? Nije valjda da se to na instrumentima i vocalima ne koristi! hehehe

Ja sam cuo dosta ljudi koji zuper sviraju i pjevaju, ali ukenjaju komplet svirku bas radi nedostatka znanja oko ovakvih stvari. A ako im skrenes paznju na ove stvari, oni se naljute!
Steta!

tesla 08.10.2008 18:15

to je ono jedan-edan-edan-edan ili pazi kolega nagazio si na kabl-abl-abl-abl-abl........
ma nista bez toga hahahahha

Burli 08.10.2008 18:18

Slažem se sa Tranzitom i Marcom7, i lično nemam ništa protiv eha, čak šta više i koristm ga na svadbama naravno u kombinaciji sa hallom kada radimo narodnjake, ali mi je malo glupo kada pjevam recimo od Miše Kovača "Ostala si uvijek ista" koristiti eho...

Takođe mi nije jasno kakve veze ima efekat sa dužinom pjevanja?
Kad je čovjek odmoran(naspavan), dobro raspoložen, kada ima dobru kontrolu zvuka i kada je u dobroj kondiciji ne treba mu nikakav ni hall ni eho da bi pjevao tih 7-8 sati...

P.S. Imam snimak na kome Snežana Đurišić mom kolegi koji je već dugo u priči ozvučavanja kaže:"Skini taj eho i hall, ne mogu više pukoh"...;)

kuki 08.10.2008 18:26

Ja koristim delay,ali umereno cisto da ne bude skroz "suvo" pevanje,tu je a"nije tu".

Dok moj kolega koristi malo vise i nervira me.
Nikako da ga odviknem od toga,inace taj moj kolega nema uopste "ukusa" za te stvari.
Ima dubok glas,i plus jos napici sebi bas duplo vise od mene i onda se cudi sto mu toliko bruji...~X(
A ovaj moj treci clan njega boli *urac njemu je sve isto:-O,mada je poceo malo
da shvata o cemu pricam.
Problem u ovom mom drugom kolegi,koda mu je slon seo na uvo.
Uuff imao bih ovde je jos sta da pisem,ali ne mogu.
Iznervirao sam se dok sam sad ovo pisao i pomislio na kolegu....!!!

neconix 08.10.2008 18:53

Sad kad smo vec kod ove teme,koje vrednosti stavljate na delay,mislim na razmak u ms i broj ponavljanja tj feedback?Ja recimo delay stavim na nekih 290 do 300 ms a feedback da mi ponovi nekih dva tri puta,i naravno hall!

hammers 08.10.2008 19:00

Jedinica-ca-ca-ca... Dvojka-ca-ca-ca....:D:D:D

milanceshow 08.10.2008 20:02

Pa ja prvo dosta usporim eho.Pa onda stavim da mi ponovi jedno 3-4 puta ,ali to zavisi od sale gde sviram,koliko nas ima u orkestru.Kada to sredim onda podesim brzinu ponavljanja,a to takodje zavisi od sale,broja clanova u orkestru i ukusa....

Sve sam reko,a nista nisam reko......:D

Dalje........
Ako hocu da mi efekti vise vucu na hal,onako kad se slusa,ja postavim da mi hal malo duze traje od eha.Ako hocu da eho bude u prvom planu onda normalno postavim da mi eho bude malo duzi od hala.......

I eho i hal imaju svoju svrhu tako da je naj bolje koristiti oba,ali to je samo moje misljenje.Ukusi su razliciti.....;)
Ako nesto gresim ,vi me ispravite.......
Pozdrav!

nurfet 08.10.2008 20:11

ja koristim i jedno i drugo,

milanceshow 08.10.2008 20:15

A kolicina efekta po kanalu je individualna....
Uglavnom to nije standarno kod stelovanja mikrofona.Kolicina efekta na potenciometru na kanalu zavisi od kvaliteta mikrofona,od stelovanja mikrofona,od instrumenta ili glasa,od kutija,a ponajvise od samog kvaliteta efekt procesora ....itd.
Tako da je to sasvim individualno,a zadnji sud daje onaj koji koristi taj kanal na mikseti....;)

DjoleBn 08.10.2008 20:15

Hajde sada svi, koje kombinacije koristite na Dynacordu, on ima najbolje efekte =)) =))

Burli 08.10.2008 21:53

Svojevremeno dok sam imao Power Mate koristio sam kombinaciju 5-55 i jednom prilikom mi je Ceca Slavković u povjerenju rekla da je to najbolja kombinacija!? Doduše sljuštili smo flašu viljamovke prije toga...:">

vujanov 08.10.2008 22:05

Na Power Mate - u takodje 555. A mene interesuje da li radi neko preko PA 800 vokalizera, ja sam skinuo neke iz downloada i kod svakog mi je previse eha, i kako to uopste nastelovati u klavijaturi i ima li neka druga caka za prvi glas(a drugi glasovi-harmony to je nastelovano OK) Mikrofon je Shure i kako naci odnos da zvuci i aranzer kako treba i glas iz vokodera, sto se tice i efekta i zvuka? Hvala!

tesla 08.10.2008 22:19

SHIFT+EFECT tu biras koje ces efekte, kakvi da ti budu i koliko........

milanceshow 08.10.2008 22:39

@vujanov
Drzimo se teme..........

Dr.Abdul Ihmet 08.10.2008 23:16

ja sam pre koristio dilej.......i sad ga koristim ali u najminimalnijim granicama ....samo da se cuje "jedan udarac" Ja licno mislim da je eho seljana...i za mene ce uvek ostati...... Razume se da eho daje na "mudima" i prikriva greske .....odnosno duzinu pevanja kako je neko reko sto nesmatram ispravnim . Jos jedno da se razumemo ......pravom pevacu ni hall netreba......uverio se ja!! I jos jedan podatak ..... od kad nekoristim eho mnogo bolje pevam pa sad sta to znaci?

milanceshow 08.10.2008 23:25

Citat:

Originalno postovano od Dr.Abdul Ihmet (Post 52763)
I jos jedan podatak ..... od kad nekoristim eho mnogo bolje pevam pa sad sta to znaci?

Znaci da si naucio da pevas.....:D

Dr.Abdul Ihmet 08.10.2008 23:26

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 52766)
Znaci da si naucio da pevas.....:D

To care ......!!!!! Pocinjem da te gotivim {samo nemoj pogresno da shvatis}

kuki 09.10.2008 00:32

Echo je seljana???!!!BZV

Ne znam zasto bi' echo bio seljana.
Uopste ne razumem tu izjavu!
Naravno treba ga znati koristiti a ne preterivati.
Nijedan efekat nije seljana,onda svi efekt procesori su seljana i ne treba ih koristiti,
treba ih baciti u djubre,tako ispada.Takodje onda i na instrumentima ne treba koristiti,
jer ko' koristi on je seljak i nema pojma o zivotu(znaci ja sam seljak);)

Ne zelim da ova tema krene u prepucavanja,ali to jsto je na primer "Dr.Abdul Ihmet"
izjavio je totalno neozbiljno!

svirko 09.10.2008 10:11

evo kolege,

s obzirom da sviram i pjevam preko 30 godina, imam što reći o ovoj temi.
Naime, ja kad sam počeo svirat, nije ni bilo HALL-a na mikserima,stariji se sjećaju ECHO-a koji je išao preko trake.
Sve je to bilo super za ono vrijeme, odsviraš jednu rundu, kad staneš, eho još svira pola runde za tobom.
No, međutim, sa pojavom novijih miksera, pjavljivao se i REVERB, kojega sam ja počeo koristiti, i eto do dana današnjeg ga koristim za pjevanje.Nekako mi je bolje pjevat na njega.
Stvar je sve u ukusu, ALI i o 'terenu' gdje sviraš.Nečeš koristit REVERB, tamo gdje ti ionako sve zvoni dok nešto drekneš u mikrofon.
Ne bi ni ja htio polemizirat, svi mi imamo specifične glasove, svakome paše nešto drugo.
A šta se tiče dugoročnog pjevanja, nije bitno dal pjevaš na REVERB ( lično ga preferiram ) ili ECHO,DELAY, CHORUS, FLANGER ili šta drugo.....
Stvar u tome da si prilagodiš glas i mikrofon, i da se ne mučiš ali niti ne dereš na mikrofon, kad svi imamo miksere i famozni potenciometar za VOLUME.

Pozdrav svima

Dr.Abdul Ihmet 09.10.2008 15:00

Nisam ni ja rekao da netreba koristiti eho uopste....rekao sam da ga i ja koristim u maloj kolicini{jedino kad se napijem ili kad mi prsne glas ga dodam } ... Ali mi glupo zvuci kad odem negde na svirku a ono se na ulazu u lokal cuje... npr. Usne..usne ..usne ...boje ..boje ...vina ..vina ... i sl......... opet ponavljam i ja koristim eho ..... pre sam ga odvaljivao mislio sam da bolje zvucim ....i sl.

tesla 09.10.2008 22:48

ako cemo iskreno moje licno misljenje jke da je ta pesma "seljana" i to teska i sa ehom i bez njega

mire 09.10.2008 23:01

Koristim obadvoje,po meni je dobra kombinacija eho i halla,normalno u umjerenim kolicinama.

vingula 09.10.2008 23:47

Ja ne pjevam pa me nije ni briga :D :D
Al kolega koji radi samnom on koristi REVERB i DELAY kombinaciju, ali DELAY u malim količinama.

Dynacrod Powermate 1000,program 6-15.

Dr.Abdul Ihmet 10.10.2008 02:38

Citat:

Originalno postovano od tesla (Post 52830)
ako cemo iskreno moje licno misljenje jke da je ta pesma "seljana" i to teska i sa ehom i bez njega

To je cista komercijala prijatelju..... dobra za ubijanje vremena na svirci ..opusteno ..... jbg.... pozdrav svima evo ja sad dosao sa svirke ...mrtav sam umoran ...radio 3 sata a ko da sam kop'o jbg ...desava se ..... tezak zivor na s umetnicara....cccc

Alix 16.10.2008 01:22

Evo i nešto od mene...Koliko sam imo priliku da donesem zaključak,40% pjevača dolaze do tebe i miksete i hebu te u glavu :"Daj dodaj mi malo eha" samo zato da ispadnu frajeri i da se pokažu kako znaju šta je to eho...Na Dynacordovim miksetama taj efekt koji mi koristimo zove de DELAY a nije ni vidjelo ECHO,al mi balkanski narod to nazvali EHO i tako ostalo...A ostalih 40% pjevača žele čim više Eha i Halla kako bi se zakrilo njihovo slabo pjevanje ili pak misle da će digitalni efekti pokriti njihovo slabo pjevanje i "poljepšati" njihov vokal---E pa nema braco ništa od toga,ko zna da pjeva taj će znati i na suho a ko se uzda u eho nek ide krave čuvati na njivi...A ona 20% pjevača što je ostalo,su ljudi profesionalaci koji ti ne kompliku koliko im dao i oduzeo eha---Taj zna da pjeva ubitačno i ne zanosi se na efekte...

Trenutno vrijeme na Forumu 00:06

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org