YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Koristite li transpozer??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4628)

gibanica 16.05.2008 00:50

Koristite li transpozer???

video sam da vecina klavijaturista uglavnom pici A ili D mol pa samo mrdaju transpose. (isto vazi i za durske pesme:) ) ! da li je tako ili mi se samo cini? inace eto ja znam a,d,g i e..i pomalo fis :)...to je ona crna, tamo gore. :D

Vaxter 16.05.2008 01:27

Zavisi...
Uglavnom se trudim da ga izbegavam, jer je to jako losha praksa...
Ako se naviknesh da transponujesh, nikad necesh nauchiti da svirash kako treba.
Koristim ga ponekad, kad me bash mrzi da zavlachim ruke medju crne dirke, ali je to jako retko...
I to je samo kada sviram solo.
Kada sviram sa bendom, shto iskreno nisam odavno, nikad ga ne koristim.
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta... :))

miconi 16.05.2008 01:34

Naravno druze ali samo po nekad,kad ne mogu bas u odredjenom trenutku da se snadjem sa polu tonovima ili pak nekad pozelis da odmoris prstice ...he,he
Ali tu postoji i jedna mana istog tog transpozera.....L-)"ne isplati" se previse ga koristiti....mnogi se zeznu pa "iskvare" sviranje ali nije pogresno uopste da ga steknes po nekad' ali po nekad'......veliki pozzzzzzz;)

milanceshow 16.05.2008 01:37

Sta je to TRANSPOZE? ;) Nikad cuo!!!

Skoro nikad ne koristim transpoze.Jer to unistava muzicare.....
Rekao sam "Skoro" ,jer sam morao da ga koristim jer mi je pukla dirka H.I to sam samo koristio OKTAVU transpoze.
Bolje sedite i vezbajte............

gibanica 16.05.2008 01:42

znaci zivele i crne dirke! e jbg ja se taman ponadao da ne moram da se mucim :)

jeftabgd 16.05.2008 01:43

Ne koristim ga nikad ali ja sam dugmetarac pa mi ti "nezgodni"tonaliteti ne predstavljaju problem.

vingula 16.05.2008 02:09

Ja ga dosta puta koristim,jel sam mjenjao dosta pjevača,pa skidaj pjesmu iz npr. G a sljedeča dvojica pametnih hoče iz F#,onda ja opalim svoj G pa na -1 :D

A ovisi i o mogučnosti klavijature (pucam na terce) prije kad sam krenuo u svijet terci,prva je bila A mol/C dur pa samo vozaj po TRANSPORSE-u :D
Tako da mi je to moram priznat jedna velika loša navika.

Eto dan-danas sam lijen skidat pjesme iz orginala pa skinem po svoje pa na probi s kolegom s kojim radim vidim koji mu tonalitet odgovara.

BasariStudios 16.05.2008 03:39

Znam ih sve i mogu u sve svirati, u nekima malo sporije al koristim TRAN puno iz lenosti.

WUK013 16.05.2008 06:09

Meni svaki peformance stoji spreman na -1 pa ako zapne oko Cis ili Gis ,tu je.
Sa drugim akordima nikakav problem a za ova dva nikako da slozim prste.:)
Znaci,treba ga izbegavati ali i nije lose znati kako da ga koristis.

Jugo 16.05.2008 06:30

Citat:

Originalno postovano od Vaxter (Post 37401)
Zavisi...
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta... :))

=)) Tako je!!! Kad nesto transponujem i basista slucajno baci pogled ostane u cudu........ Nista bolji nije ni gitarista....:-O
Trudim se da uradim kako treba. Ako sam bas lenj, kako rece Nedim,... pa zbog toga izmislise dugmice za minus i plus!;)

kljucko 16.05.2008 07:36

Nisam klavijaturista sa temeljom,znaci nemam ni skolu niti bilo kakav kurs za taj instrument i zato ga mnogo koristim,mada mislim da je to jedna velika greska i jos jedna negativna stvar koja se pojavila pojavom aranzerskih klavijatura.

mpdzprod 16.05.2008 08:38

ako smem i ja....

1 Privitaka
evo kolege ako smem i ja da dam svoj komentar,,

tesko harmonikasima koji ne poseduju na harmonici transpose..cini mi se to bi bila prava stvar izmisliti na harmonici jos i TRANSPOZU,heheehe,,,salim se...
znam jednog harmonikasa koi isto i pici klave covek je jako iskusan muzicar,taj nikad uzivotu nije pipnuo tu funkciju na klavi,a njegov komentar na to je bio.on do jedno vreme nije ni znao sta je transpoze,,zacudio se kad je to cudo od aranzera izaslo i uveliko se stiskalo na transP....
mada nije greh ako neko upotrebljuje trans,mislim nisu fabrike to dzaba izmislili.mislim da je to velika pomoc. cak i veliki muzicari koje necu bas da imenujem a siguran sam da ga upotrebljuju.

ja licno isto da priznam, koristim,,ako su one crne tipke u pitanju fis gis cis i bla bla,,ebga...ko ce sediti kuci i vezbati skale...kad se ima preca posla heheheh..

Fajl 157

daisa 16.05.2008 09:31

koristim

Marco7 16.05.2008 09:34

...

Koristim,mnogo mi lose ide iz F i iz B :)

mr_eko 16.05.2008 09:45

to je dobro pitanje....ja lično koristim kad saam sviram...ali u pola tona da olaksam pjevaču....ali me stid koristid transpozer ako je harmonikas sa mnom, jer nije fer da ja sviram iz A dura (-1) a on iz as dura......treba uvijek na to gledat....:">

Alix 16.05.2008 10:06

TRANSPOZE...Majka i CAR onaj koji je to izmislio...Prvo zbog MIDI FAJLAŠA,jer većina midija je iz originalnih tonaliteta,i pazi kako bi jedan keksaroš razvalio glas pjevaču/pjevačici kad bi mu to pustio bez transpozi...Inače sam koristim transpoze više puta,premda kad dođem na harmoniku treba sa podsjetiti kako sad ova skala,kako sad ona...Sviranje po polutonskima skalama mi i nije neki problem (ne hvlim se ali sam muzički obrazovan),ali više mi prave problemi akordi...Znam ja njih držati kako treba,ali onako brzo promjeniti iz jednog u drugog---e to mi sjebe sistem,pa se radije krepnem Transpozi...Inače na harmonici je bass majka,sve na dohvatu ruke i lakše nego na sinthu...A što se tiče dugmetaraca---Njima je ionako svejedno,oni su majstori za sve moguće intonacije...Pozdrav!

Millan 16.05.2008 11:41

Koristim, naravno!:P:lol:

kljucko 16.05.2008 12:30

Ma divota;) Naucis A i Amol i samo se drzis transpoze tipke:lol::lol:
Jadna je muzika od izlaska aranzera:(

kreso 16.05.2008 12:58

A, eto što da vam kažem. Na harmonici transpozera nema i zato sviram sve tonove u orginalu. E sad, neki mi leže ko prst i nokat, a neki mi ako dulje ne vježbam (što je u posljednje vrijeme često) zadaju probleme u 3PM. Pogotovo polutonovi. No kad sviram harmoniku ako mi ne leži poluton odmah kažem pjevaću da nek se korigira u cijeli ton oće li dić il spustit za pol tona, jer ako može iz polutona onda može otpjevat i iz čitavog tona.
Stoga za solaže na synthu nemam nekih velikih problema i u pravilu ne koristim transpozer, ali zbog hvatova lijeve ruke, često i usljed umora (kad mi se više nit neda svirat) koristim trasnpozer ali isključivo samo + ili - 1, no izbjegavam jer kad popijem zaboravim vratit na nulu pa iduću pjesmu zahebem tj počnem iz polutona :lol:, a onda me ostatak benda blijedo gleda u stilu, u koju si ti sad šumu ošo ???
Inače transpozer je zlatna stvar, olakšava posao, no ta tehnika je više pogodna za mlađe generacije koje će to naučit praksiranjem kvalitetno koristit. Stari panjevi kao ja bolje da se sad ne privikakavju prakticirati ovakove novotarije jer samo nam mogu više naštetit nego pomoć. ;)
Sviram kako znam i hoču. Dok me raja traži svirat ću. Kad me više neče zvat (a doč će garant i taj dan) otić ću u penziju i svirat samo sebi za dušu. Nitko nije vječan. Muzičar je kao i nogometaš. Kad se materijal zamori, pozdravi se s njime. Ja sigurno neću više nikad svirat kao što sam rasturo (doslovce) prije deset godina. Nisam sad narcisoidan, al kad slušam il gledam svirku kako sam sviro prije deset godina i kako sviram danas, zapitam se "Bog te hebo, pa jesam li ja stvarno tako dobro nekad sviro, il si umišljam da sam sad toliko slab pa sam jako samokritičan. No svjestan sam da kao ekipa još uvijek dobivamo posao i svadbe na temelju stare slave. E da bi tu razinu održo, mislim da ću morati uskoro zaposlit mlađeg dobrog harmonikaša, a ja se povuč na "halfa" ;) tj kljavu i počet koristit transpozer jer će mi kraj jako brzo doč.

mixer 16.05.2008 16:28

koristim....sto rece moj drug, imas auto sa klimom a vozis auto na +40C sa iskljucenom klimom....eto-to je transpoze

MilaN B.N.S 16.05.2008 16:55

Transpoze...

Svaka cast za temu...
Hm...:confused:
Ja iskreno koristim opciju transpoze..
-Zaista...
I ja sam jedan koji pati od te bolesti...
Moze se reci da sam se navukao...B-)
Moracu da ili sjeben ono dugme na klavijaturi,-ili nesto drugo da uradim...
To mi je velika greska...
Bas cesto koristim transpoze...
-Iskreno...
A,pozdrav svima !!!

fostex 16.05.2008 17:54

da, da, da

Sad svi ovde ispadose veliki muzicari i kenjatori pravi....
Nema muzicara koji ne koristi ponekad transpozer!!!
Evo jednog primera: Pesma se svira iz Am i odjednom pevac govori pola gore, e sad daj da ga vidim koji to svira iz Bm kao sto je u Am?
ili iz C#m, Es#m.. samo laprdate bezveze..
Lako je kod kuce reci ajde sad cu bez njega pa vezbati a na svirci nemas kad da probavas forspil jer to ide odma i nema cekanja!
Neke pesme se sviraju iz polu tonova, ali sad neku iz Em prebacivati u F#m i svirati kao u Emol neide bas drugari..
Taj koji se pravi pametan slobodno nek se javi pa da mu mi na webcam govorimo pesme i tonalitete saltamo, a on nek svira, a sve ce se snimati, pa da vidimo te majstore na delu!!!
Ne kazem da nema takvih muzicara, ali ovde sad svi ispadose profi, a mnogi neznaju ni koji je koji ton vec sviraju sto bi se reklo na crnjaka-na nevidjeno hehe..

ajd poz..

milanceshow 16.05.2008 18:58

Nema razloga da prozivas bilo kog clana na neki WEB-MUZICKI dvoboj ili na nekakvu komisiju fosteh.
I bez vredjanja bilo kog clana.Da nebi doslo do svadja na forumu...

Nadam se da razumes o cemu pricam.....

Alix 16.05.2008 19:41

FOSTEX---Drug u pravu si...Sam sam prizno da koristim Transpoze a koji god klavirac kaže da ih ne koristi-vala NIJE ISTINA...Ja neću nikoga prozivati,ali da mi neko odsvira jedno obično uzičko kolo na GIS-duru ili DIS-duru s istim rasponom trilera ko da A-duru i sa istim šaltanjem akorda---Vala nema ga,bar ne ovdje na forumu...Jedini čovjek koji sam imo priliku da vidim da SVE ontonacije (sa polutonovima) svira zažmirenih očiju i dere trilere ko budala jeste gospodin BANE VASIĆ...Pored njega još nisam imo prilike NIKOG čuti da onako barata sa polutonovima...Pozdrav!

dominik 16.05.2008 19:47

Ja takodjer koristim transpose! J.b.ga i ne stidim se! Nikad prismrdio muzičkoj školi nisam,nit mi ima tko pokazati,a sad i godine čine svoje pa i ne stignem al ajd makar sam u toku pa mi je makar repertoar šarolik......Al što je je,i ne krijem to,radije bi volio da nije tako i da poznam makar osnove medjutim šta je tu je!!!

tranzit 16.05.2008 23:09

Nikada ne koristim Transpoze, ama bas nikada, ma kako to drugu Fostexu izgledalo cudno i ma koliko Alix nevjerovao. Ne koristim ga ne iz razloga sto ne bih ponekad i pozelio da mogu vec iz razloga sto me ta zajebancija zbunjuje. Jednostavno kod mene je nekako ostvarena neraskidiva veza izmedju prstiju i sluha tako da me baca u ludilo kad na primjer sviram ton A a cujem A# i slicno. To ja ne mogu i onda nije preostalo nista drugo nego da se malo vise potrudim i dovedem tehniku sviranja na nivo da mi je svejedno da li je G ili G#, C ili C#. Neko rece da natjera pjevaca da spusti ili podigne za pola tona. E to tek nije uredu jer glas nije instrument pa da pritisnes + i - i mirna Bosna. Ako pjevacu jedan tonalitet za neku pjesmu perfektno odgovara, on ce samo iz njega otpjevati to najbolje sto moze. Pola tona za glas moze da bude ubitacno.

MilaN B.N.S 16.05.2008 23:12

Ma,-daj opusteno...
Svirate za sebe,-ne za druge...
Kako god da svirate,-dobro je...
Sve je to muzika,-nemoj jbg. da se svadjate oko gluposti...

No.1 16.05.2008 23:31

Koristim i ja transpoze...i sve sto ima na jednoj klavijaturi trdum se da iskoristim...:lol::lol::lol:

MilaN B.N.S 16.05.2008 23:35

Brate,-svaka casT...
Dobro si ovo rekao...
-SupeR...

harisfaz 17.05.2008 00:02

Citat:

Originalno postovano od Alix (Post 37481)
FOSTEX---Drug u pravu si...Sam sam prizno da koristim Transpoze a koji god klavirac kaže da ih ne koristi-vala NIJE ISTINA...Ja neću nikoga prozivati,ali da mi neko odsvira jedno obično uzičko kolo na GIS-duru ili DIS-duru s istim rasponom trilera ko da A-duru i sa istim šaltanjem akorda---Vala nema ga,bar ne ovdje na forumu...Jedini čovjek koji sam imo priliku da vidim da SVE ontonacije (sa polutonovima) svira zažmirenih očiju i dere trilere ko budala jeste gospodin BANE VASIĆ...Pored njega još nisam imo prilike NIKOG čuti da onako barata sa polutonovima...Pozdrav!

e pa drugovi, ima nas koji ne koristimo transposer, ali NIKAD!!!!... moji forspili zvuce jednako lijepo i TACNO i u a-molu i u b-molu i u as-molu... sto se harmonije tice, jos lakse... ne znam hocul dobit bananu zbog ovog, al imate na downloadu fajl cveta pa800, odsavirana iz b-molla pa poslusajte...

rondzo4life 17.05.2008 00:28

Ja sam ga par puta koristio i dobro se zeznuo! Svaki put sam zaboravio transponovati i solo klavijaturu, pa zamislite tog blama ! Na kraju sam odustao od transpose - funkcije.

jager 17.05.2008 14:22

Zadnjih gotovo 10-tak godina sam radio sa jednim te istim pevacem i zaista nisam NIKADA koristio transpose... Pevao covek iz nekih standardnih tonaliteta, nikada na poluton. Valjda smo ga i mi navikli da peva tako...
E od kako ne radimo sa njim, desi mi se da uleti pevac koji obozava polutonove i insistira na njima... e pa ne bi mu ja sad lomio i prste i mozak kad izvuce neki F# mol ili C# mol...
Znaci, koristim i ja transpose, ali tek od nedavno i to iskljucivo +/- 1 i bogami se i moj basista cesto izbezumi =))

E-L-D-A-R 17.05.2008 18:05

Ja slabo koristim tj. skoro nikako i trudim se da izvjezbam pjesmu iz svakog tonaliteta.. Jer par puta mi se desilo kad koristim transpose da zaboravim na sljedecoj pjesmi vratit.. :)

vingula 17.05.2008 18:26

Citat:

Originalno postovano od harisfaz (Post 37532)
ne znam hocul dobit bananu zbog ovog, al imate na downloadu fajl cveta pa800, odsavirana iz b-molla pa poslusajte...

Nema razloga za BANanu.

weljko 19.05.2008 00:00

Pa ljudi moji...nebi ga ni stavljali da nije korisno....Naravno da treba da se vezba,i da se prsti cine spretnijim,ali ne vidim nista lose u tome....A i kao da je bitno..vazno da dobro zvuci..Ako znas da sviras,onda jednostavno znas!A ako ne znas,nece da ti pomogne ni transpozer,niti bilo sta drugo...

fijuk pa800 19.05.2008 00:42

ufffff. ne diraj u bolnu tacku....ma to je mi je postala takva ruzna navika i gore je od bilo kojeg poroka u muzici... dodje mi da je.ene dugmice izvadim i zacepim rupice,pa da mi vise ne pada na pamet da to pipkam....ali to je sigurno jedna od najkoristenijih opcija na masini:D kod mnogih kolega... ne znaci sad da nezna covjek svirati nego toliko razlijeni...... to je... koliko god je dobro 1000 puta je lose jer predje u zarazu... tacno mi dodje da posjetim nekog mizickog psihijatra...:lol: ili da idem na program odvikavanja od transpozera...
Al sta ces,tesko je nama koji smo gurali sami od pocetka bez casova,osnova i svega sto se uz savjete i casove kod iskusnih prof.muzike skonta za pet min,a samom ti treba za istu glupost par dana,a nekad i vise pa onda odsviras i napokon budes zadovoljan i onda negdje vidis kako treba pravilno pa ti se sve smraci...i hajd ispocetka. cujes Radeta Kosmajca i trazis gdje ima jeftino kupit strik ...skontas da ti je trebalo 5 godina da udjes u muzicku terminologiju klinaca iz nize muzicke...neznam...
Mozda ovo sto pisem vise lici na temu tipa SAM PROTIV SVIH ili tako nesto...al eto taj transpozer mi vrati film pa se onda sjetih da ga na dx 7 nisam koristio...ali ko ima ljubav za svirku,ima i nadu da ce to jednog dana to sto svira liciti na nesto... TRANSPOSER ima - i + ali taj MINUS je veci....

Vule 21.05.2008 13:53

Samo me nešto zanima...da li će neko dobiti orden ako ne koristi transpose?
Pa postoje prstoredi koji su lakši i koji su teži za odsvirati neke pesme...mislim da nije "greh" koristiti takve olakšice...gomila pevača ili naročito pevačica dodje na svirku,pa im frka,nisu raspevani ili ko zna šta pa mi ladno umesto D kažu C#,ili umesto G kažu F#...e da vidim tog svirača koji će da na licu mesta pomera već sto puta odsviranu pesmu za polustepen dole da bi pomenutim "slučajevima" ispunili hir?
Zašto ne koristiti pogodnost koju instrument nudi?

kuki 21.05.2008 14:01

Ja ga koristim ponekad,kad vec dugo pevam i osetim da ne mogu da izvucem neke vislje tonove.Tada ga spustim na -1 ili -2!:)

Shwawko 21.05.2008 14:04

@fijuk pa800
Aj kad se budesh prijavljivao za progrram odvikavanja, pozovi i mene....
Tolika sam lenjchuga postao, da sve zivo sviram iz Amola i samo pichim po transpozeru....
Odvratna navika.... I jednom prilikom sam se izbedachio kad sam upao u jedan lokal gde mi drugari sviraju ( ceo band) i kao da odsviram neshto s njima, kad ono gore Triton Le, pesma iz Fis mola, a transpozera nema.... Bash sam se smorio tada, ali ni to mi nije bilo dovoljno da odjebem vishe od tog transpozera.... Jbg, jako jako losha navika....
Mozze se uporediti sa cigaretama... Ako nisi karakter, nikad ga necesh ostaviti...
Jedino ako ubacim neki solo sint gore, koji nema transpozer, pa pochnem da lomim lepo odakle ide pesma i cao.... I mnogo vishe cenima muzichare koji svaki forshpil cepaju iz svakog tonaliteta, a ne kao ja.... malo - malo + .... bzvz....

harepa50 28.05.2008 18:47

ja nikako ne koristim transpose samo kad su u pitanju neke nezgodne crne dirke na koje nisam naviko sta cu mrsko mi zavlacit prste gore i malo se pomjeri za koji polustepen ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 11:56

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org