![]() |
Istine I Zablude O Korgu Pa500
Pozdrav za sve kolege. Verujem da mnogi vec dugo cekaju pa500. Posto se najzad pojavio, pojavile su se i neke nedoumice oko njega. Molio bih sve koji znaju, a posebno kolegu Nedima(citao sam na nekom forumu da se relativno povoljno izjasnio o ovoj spravi) da malo razjasne neke stvari. Siguran sam da svi oni koji ne mogu da plate pa800, zarko zele da cuju da li taj pa500 vredi nesto i koliko je zaista dobar (ili nije dobar). Da zanemarimo boju, oblik i ostale stvari koje su pitanje ukusa, pa da predjemo na sustinska pitanja:
-Kako Nedim rece na tom forumu, veliki broj ljudi koristi pa50 i LE, pa samim tim nije neki nedostatak to sto nema semplera na pa500, posebno kada se uzme u obzir koliko je jeftiniji od pa800. Ostaje da damo odgovor na sledeca pitanja: 1) Da li su farbe i ritmovi zaista isti kao na pa800? 2) Dirke sigurno nisu kao na pa800, ali da li su bolje nego na pa50, kakve su u odnosu na pa80? 3) Da li je pravljenje stilova na pa500 identicno kao na pa800? 4) Posebno interesntno je da znamo da li je broj oscilatora koji se koriste za pravljenje farbi isti kao na pa800? Koliko se moze ozbiljno racunati na editovanje boja na pa500? 5) Malo me brine to sto je ova klavijatura laksa oko 2 kg od pa50 (ako se ne varam). Da li je to posledica upotrebe lakse plastike ili je ova sprava imala "viska delova" u odnosu na pa50? 6) Da li i pa500 ima iste mogucnosti u pogledau EQ po kanalu kao i pa800? 7) Najzad, sa cime se vise moze postici na zivoj svirci: samo pa800, ili pa500 + neka sprava koja cita semlove kao sto je LE (a da cena te dve sprave bude ista ili cak niza od pa800). Ima mnogo pitanja, ali sam se trudio da postavim ona koja su od sustinskog znacaja za izbor klavijature. Sigurno da ima jos stvari koje sam preskocio, pa ako se Nedim i ostale kolege necega sete-neka dodaju. Molio bih Vas da se na ova pitanja odgovori sto preciznije, jer sam ubedjen da ce odgovori mnogo uticati na konacni izbor pri kupovini kod mnogih kolega. Dakle, bez nagadjanja, dajte samo proverene informacije. Unapred se MNOGO zahvaljujem svima koji ce se potruditi da nam daju odgovore! |
1-jesu jer Pa500 se bazira na istoj EDS sintezi kao i M3, PA800 i PA2X samo sto PA500 ima polifoniju od 80 voices
2-ocajne dirke bez aftertoucha, fuj, fuj 3-potpuno isto 4-ista sinteza, isti broj oscilatora i editing 5-upotrijebili jos goru plastiku pa je klavijatura laksa, fuj 6-ima 7-druga opcija, PA500 plus jedan LE a proci ces i jeftinije |
...
Jedno je sigurno a to je da su boje,ritmovi,editovanje ritmova isto na obe klavijture!Ono sto bi meni smetalo na Korgu Pa500 kad bi ga koristio je sigurno to sto ima samo 2 izlaza L i R tako da nije moguce odvajati kanale nego sve ide u stereo vezi a sto se tice Eq i master Eq i inace postavke efekata je sve isto kao na Pa 800!
A sto se tice toga da li uzeti Pa 500 i Triton Le ili jedan pa 800 ja ti savetujem jedan Pa 800!Razlog?Pa 800 sigurno ima kvalitetniji zvuk na desnoj strani od tritona Le i plus dobijas sve opcije u u levoj ruci i zajebancije koje vec idu uz to na korgu Pa 800!Kvalitetnije zvukove imas na pa800,vrhunske gitare,klavire,duvace ojje rade bas zbogg tog after toucha dok triton Le o tome moze samo da sanja!Odnos cena stoji ovako Korg Pa 500 je oko 1000 evra i jedan triton le je oko 500 e a jedan polovan Pa 800 mozes da nadjes za 1600 e :) |
Vrlo precizno.
|
A dirke?
Hvala na odgovorima. Znaci, PA500 je onda neverovatna klavijatura za male pare, samo ne sme da padne da se ne raspadne (zbog jeftine plastike):-) Sa time mogu da zivim. Sto se tice izlaza, pa ni na pa50 nema vise nego 2. Lepo bi bilo da imam bar 8, ali sta je tu je. Samo nisam dobio direktan odgovor na pitanje oko dirki-da li su iste, malo bolje ili sasvim drugacije nego na pa50. Ja sam harmonikas i zaista mogu dobro da odsviram i na pa50 sve sto mi treba, iako je pa80 mnogo bolji. Molim Vas da mi sto preciznije opisete klavijaturu na pa500 i da je uporedite sa nekom vec poznatom. Dakle-ista, bolja ili losija nego na pa50.
Hvala jos jednom! |
...
E to ti burazeru ne bih mogao reci jer nisam video klavijaturu,sve sto sam ti rekao je iz onoga sto sam procitao o njenim specifikacijama!To ti je Pa 50,Tg1,Rx bojama,master efektom i TuchView displejom ;)
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
EVO DRUZE AKO JA LAZEM FABRIKA NE LAZE!!! For the musician, composer, performer and entertainer, the interactive Pa500 is the perfect musical partner. Like its big brothers - the Pa800 and the Pa2XPro - the Pa500 uses our RX (Real eXperience) technology to deliver a sound unprecedented in an arranger keyboard. With exclusive Korg features such as the XDS Dual Sequencer, intuitive TouchView interface, quarter-tone on-the-fly and a four way joystick for realistic articulation, the only thing really |
Opet ti moj Marko sa proizvodjacima, a ja ti jednom isprica da oni svasta pisu:
http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?t=3339 U slucaju PA500 nije proizvodjac slagao nego si ti pogresno razumio. Tehnologija kod PA500 jeste RX ali je sinteza EDS (Extended Definition Synthesis) koju PA80, PA60 i PA50 nemaju. To je onih 16 oscilatora po programu. Drugo, RX tehnoligiju je Korg prvi put upotrijebio kod PA1X a ta RX tehnologija nema posebne veze sa sintezom jer se odnosi na ukupnu performansu instrumenta, zanaci sve ono sto on nudi i na koji nacin je to organizovano. A posto ti kako vidim dobro razumijes engleski evo ti kratki test od PA500 sa najmjerodavnije svjetske stranice na ovom polju pa procitaj: http://namm.harmony-central.com/WNAM...-Station-.html a evo ti i sta Korg kaze o tome: http://209.85.135.104/search?q=cache...nk&cd=10&gl=de |
...
Brate uzmi lepo procitaj post pre nego sto das komentare da ne bi prdeli u prazno!Lepo sam napisao da u korgu Pa 500 ima rx sistm na farbama i da je pola boja preuzeto sa Pa1 x i ima boja sa Pa 800 a ti mi opet pricas o sintezi zvuka!Uzmi lepo pre nego sto das bilo koji komentar procitaj prethodne postove!Aj sad zdravo ;)
|
Ama Marko nije RX sistem nego RX tehnologija i nisu RX boje nego EDS boje jer na toj sintezi su nacinjene. RX je samo, da ti ponovim, performansa instrumenta, znaci sve ono sto on nudi i na koji nacin je to organizovan a sinteza je kod PA80, PA60, PA50 takozvana HI sinteza kao i kod Tritona pa su to HI boje. Nego ti uzmi malo vremena pa procitaj pazljivije i moje postove a i one stranice na engleskom, ne bi bilo na stetu.
|
...
Citat:
Pa onda mi pricas proizvodjaci lazu(za onu zvucu kartu koju citirtas u postu) Pa se onda pozivas u drugom postu opet na proizvodjace i kazes da su u pravu???Ohladi malo buraz od mene! I da ne zaboravim GORPED da ti kazem za novu sintezu zvuka EDS ;) posto me prozivaju zbog toga :D |
e ako si im rek'o=D>=D>=D>
|
Citat:
|
Hahaha, sjajni ste :)
Nemojte prestajati, forum je bar malo zivnuo ;) |
E Ljudi Evo Pogledajte
|
A lepo je neko rekao.
da ne bi prdeli u prazno..... Uvek isto,ajde da se malo svadjamo zato sto nemamo isto misljenje, a kljavu nismo jos ni videli uzivo, e deco moja,zivi bili ......... Pozdrav ! |
Dio ove teme me podsjetio na nesto sto se meni desilo kada sam htjeo da kupim PA800. Jedan kolega me cijelo vrijeme ubijedjivao kako PA1X i PA800 imaju istu sintezu, to jest RX :D. Ja njemu ni dan-danas nisam uspio da objasnim da ta dva aranzera imaju drugacije sinteze, iako to jasno pise na Korg-ovom website-u. PA1X koristi KORG HI Synthesis (Hyper Integrated Synthesis) a PA800 koristi KORG EDS (Enhanced Definition Synthesis), dva razlicita svijeta. RX (RealXperience) je samo ime tehnologije, filozofije, na kojoj je bazirano sve na aranzeru (globalni zvuk, osjecaj za vrijeme sviranja itd). U glavnom, slazem se sa tranzit-om dao je sve ispravne informacije.
|
Neznam ljudi kako hocet nemozete o necemu pricati ako niste probali ja imam PA500 mogu reci da je dosta bolja od PA50 i normalno da je naslednik PA50. Glupo je uporedjivati sa PA800 jer svi znate da je cena duplo veca i klavijatura dosta bolja.Dosta nas ima da nam je to hoby kao i meni i to mi je sasvim dovoljno da bi odvojio neko slobodno vreme za mene svi smo mi balkanci zivimo od nekog prestiza da nam je bolje iskuple a pola ne iskoristimo ali vazno je da imamo.Da ga netupim mnogo nevidim ovo nikakvu kritiku ali trba jos sacekati pa onda ce mo raspravljati o njoj.
Budite pozdravljeni |
Hey
ljudi dok se neko ne opece ili preporodi sa tim pa 500 necete znati nista
|
Poštovani kolege, evo da se i ja malo ubacim sa svojim mišljenjem na ovu temu.
I ja imam PA 50, jedino što još imam N364 od klavijatura. Takodjer namjeravam kupiti PA 500, pa mislim da za cijenu od cca 950 Eura za cash se ipak dobije barem 2x bolja klavijatura od PA 50, iako mi smeta što neki 50-etku nazivaju dječjom igračkom ili klavijaturom za početnike.Što možda za neke i jest, ali ja se tih klavijatura ne sramim i znam da mogu dosta s njima odsvirati, samo si treba dati truda.Nemamo mi svi love za vrhunsku opremu, a i mnogi od nas sviraju iz zadovoljstva ( usput si nabacivši neki dinar u prazni džep ), dok neki sa vrhunskom opremom ( svaka čast izuzecima, skidam im kapu i klanjam se do poda! ) sviraju na fajlove. Što je najgore, oni i stalno sviraju!!!J...š to! Pozdrav svima! Svirko |
Ja se isto slažem sa članovima Paragovo i Svirko. Istog sam mišljenja. Ima nas dosta koji klavijature ne koriste samo za nasupe. Oni koji imaju svirke skoro svaki tjedan oni će si kupiti PA800 a nama drugima koji nekada zasviramo za društvo i rodbinu ostaje PA500. Evo ja naprimjer rijetko kada sviram negdje meni klavijature najviše služe za pravljenje muzike. Meni se isto sviđa ovaj PA500 i ja ću ga sigurno kupiti kroz par mjeseci.
Pozdrav ekipi na forumu. |
Danas po prvi put sam imao sansu da imam ispred sebe PA800/PA500 i PA50, sva 3,
jedno 3 sata sam ih sve mlatio u prodavnicu...zato me i nije bilo ove. Sad nemoze niko o nijednome da mi prica...sva 3 sam sexo 3 sata. |
Alo, di si Neđo ?
Ajd boga ti ocjeni malo taj Pa500. Valja li čemu ? Ajd please, kome ću vjerovat ako ne tebi. Ako si ga tri sata pilio, onda si mu mogo i dušu izvadit. |
Momentalno nemam vremena, idem u dzamiju sad uskoro petak je.
Obecavam da do sutra bice tu, stavicu gore u KORG ko ljepljiva. |
Bravo Nedime,isti dojam sam i ja imao kad sam usporedjivao pa 500 i pa 800,na kraju sam uzeo pa 800 zbog JV i tamburica-općenito nekih semplova! Medjutim moram i primjetiti da je vama preko bare baš "fajn",čitam tvoj post pa kažeš uzimaš dvije klavijature!!!!Hehehehe,znači ima se,a mi ovdje natežemo za jednu,još kredite dižemo! Lijep pozdrav
|
Imao sam 17, spao sam na 13 i sad planiram jos jedno 3 uzeti.
5 od sve te klavijature su sintove koje NIKAD necu prodati ma koliko god mi se nudilo (sad neznam sta zivot nosi, zadnje vreme sve se prebacujem na soft vise) za njih a ostalo menjam svaki dan. |
Re: Prvi Sudar
E to BasariStudios!!!
http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?t=4166 Ovo si stvarno dobro napisao. Napokon da nas sviju riješiš dvoumica!!! Poslije ovo sam još i više sigurniji da ću ga kupiti! :lol: Lijep pozdrav svim članovima |
Znaci Nedime nisam pogresio sto sam uzeo PA500 sad mi je malo lakse kad cujem to od tebe mislio sam da sam malo pozurio za ovu klavijaturu jer vidim niko je jos ne kupuje pa sam se poceo zabrinjavati.
Pozdrav |
Uskoro izlazi jos jedan "PA500 MUZIKANT " =P~
|
Citat:
Ko sto vidim na slici da imas i Tr.. Mogao si da ga prodas i da uzmes jedan pa800. Imao bi sve u jedno i vise od toga. ;) |
Citat:
|
Ne kapiram...vako si prodao pa50 recimo 600 eura a si dodao 900 da kupis pa500 od 1.500 eura?
Ili recimo prosta matematika na to sto sad imas: Pa500 i Tr je ravno na pa800 u ceni, ne? |
Citat:
Pozdrav |
To sto bas ti se Tr ne prodaje je druga prica
ali inace za 1.600 eura nadje se polovni pa800. Ti znas najbolje, ako ti je vako bolje samo cepaj.;) |
Drage Kolege ... danas sam isprobao bas Pa500 i mogu reci samo da se slazem sa Nedimom u vezi svega sto je naveo u vezi njega. Da nebi bio puno dosadan samo cu zakljuciti sa ovim. Za svoje pare koliko ovaj aranzer kosta stvarno uzvraca nazad veliko zadovoljstvo. Nemoj te razmisljati vi koji se omisljate da ga kupite necete se pokajati. A i ja cu ga kupiti. Imao sam i priliku da probam Pa2x i mogu vam reci da sam se izgubio totalno jednostavno san.
|
e imam i ja jedno pitanje...da li npr.stanje sa pa800 bez semplova znaci kao fabricke boje.zvuci isto na pa500???i ne mislim na zvucnicima na klavijaturi nego na ozvucenju, da li je zvuk isti???
|
Citat:
|
hvala na odgovoru....i opet pitam se ako je zvuk isti na obe klavijature koja je poenta kupovati pa800 klot ako je pa500 600e jeftinija klavijatura.ja sam inace iz zrenjanina i dosta mojih drugara muzicara je kupilo pa800 ali bez harda.jesu li se zajebali????
Sledeci put ne otvaraj iste teme ako ih vec ima! |
Zasto da su se zajebali? Cemu tebi sluzi HD? To je uopste nepotrebno bacati pare za PA800.
Nema potrebe nikakve ama UOPSTE. A poenta kupovati je velika, ima Sampling, bolje Dirke, bolje je Izgradjen, ima Vocal Harmonizer, ima Audio Input, bolji su Zvucnici. |
Trenutno vrijeme na Forumu 12:26 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org