YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Ostalo (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=66)
-   -   Najbolji način snimanja svirke ..VIDEO?? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=32179)

tonijo 16.08.2021 08:44

Najbolji način snimanja svirke ..VIDEO??

Obzirom da planiram snimati svirku u živo i poslje postavljati na You Tube,što preporučate,uzeti malo bolji mob ili neku jeftiniju digitalnu video kameru koju postavljam na stalak i snima nas cijelu svirku??

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

casper 16.08.2021 08:54

Video možeš snimati i s prosječnim mobitelom, bitno je da ima dovoljno memorije. Audio snimaš posebno s mixera na USB stick i onda to slažeš u video po želji.

tonijo 16.08.2021 08:56

Audio svakako montiram sa mixera....a da li bolje uzeti digitalnu kameru za 500 kn polovnu..zbog bolje slike u tamnijim uvijetima ili dovoljno sa mobitelom?

casper 16.08.2021 09:22

Ovisi kakav imaš mobitel. Koji model kamere te kontretno zanima?

tonijo 16.08.2021 09:25

Ma imam S10 +.... ali imam i S5 viška...ne znam u te video rezolucije.... da li je uzeti bolje Sony DCR-SR450 il snimati na S5?

casper 16.08.2021 11:33

Dilema je riješena putem privatnih poruka ali da tema ne ostane visiti u zraku, samo kratak zaključak. Današnji mobiteli su uglavnom dovoljni za snimanje videa i kvaliteta će biti zadovoljavajuća. Može se koristiti posebna kamera ali ako je ona dodatni trošak, nema smisla bacati novce na to. Za video u kojem ćete prezentirati svoj nastup je mnogo bitniji zvuk pa tome treba posvetiti pažnju.

Najbolje je audio snimati posebno, direktno iz mixera i poslije da dodati na video snimak. Prilikom obrade videa je praktično "ostaviti" nešto izvornog zvuka iz kamere/mobitela. Tako ćemo dobiti prirodnost videa jer se u ovom audio zapisu nalazi i sva buka iz prostora.

Video treba obraditi s minimalnom rezolucijom od 720P ali to nije samo bitno zbog kvalitete slike nego i zbog zvuka. Treba znati da Youtube prilikom obrade video zapis istovremno djeluje i na kvalitetu audia. S ovim 720P ćete osigurati da će Audio biti u kvaliteti od 192 kbps što će za većinu korisnika/slušatelja biti dovoljno.

tonijo 16.08.2021 13:33

Kratko... kojim programom uskladivate video sa audio zapisom obzirom da ne postoje nikakvi markeri pa se sve mora "pješice"..a problem je što se moraju dva audio zapisa uskladit..to je kompliciranije nego jedan audio zapis sa videom....tu mize malo biti odstupanja??

casper 16.08.2021 15:37

2 Privitaka
Usklađivanje nije problem i mora se odraditi ručno. Prvo se audio traka postavi u grubo na osnovu grafičkog prikaza (slika 01), a tada povećaš prikaz i dodatno fino postaviš amplitude (slika 2). U ovom slučaju postoje dva video zapisa sa zvukom i dodatne dvije audio trake.

Koriste se programi (Sony) Vegas, (Adobe) Premiere, Wondershare (vrlo praktičan i inuitivan), DaVinci Resolve (besplatan, vrlo profesionalan ali uzima dosta resursa računalu) ... Ali isto tako jednostavnije poslove možeš odraditi i s većinom DAW, Cubase recimo. Ovo je video kako to možeš odraditi s besplatnim Cakewalk.

https://youtu.be/Ehoq_vQM5Ko

tonijo 16.08.2021 15:54

Hvala Vam..sve jasno.

vadexfly 17.12.2021 22:49

Pzodrav kolege, da ne bih otvarao novu temu nadovezacu se ovde, dakle sto se tice snimanja audia sa svirke, plan mi je bio da snimam na mobilni tj na adroidu, video sam negde na youtube da to moze sa onom malom zvucnom karticom koja je na usb, predvidjena za racunar, kupio sam tu zvucnu karticu i probao da snimam na dynacord pm 1000-1, preko master izlaza ne mogu jer je preglasno na snimku, sve probija, pokusao sam na mono out ali tu je problem sto ne mogu da podesim posebno volume svakog kanala, snimak je okej ali pevac mi je recimo poprilicno glasniji od klavijature, zanima me da li moze preko aux-a nekako, tj za sta sluzi zapravo aux send na mixeti?

casper 17.12.2021 22:55

Snimka na androidu, a kupio si malu zvučnu USB karticu za računalo i spojio je na dynacord? #:S

Za početak napiši model zvuče kartice.

vadexfly 18.12.2021 02:35

Izvinjavam se, nisam najbolje objasnio, zvucna kartica je prikljucena u telefon preko otg-a na usb C, na njoj imam samo izlaz za slusalice i ulaz za mikrofon u koji sam ukljucio 3.5mm, a sa druge strane imam 2 činča tj 2 6.3mm ili mogu da ih napravim na jedan 6.3mm preko adaptera, e sad zanima me da li mogu nekako preko aux-a da saljem signal na telefon, jer koliko znam svaki kanal ima poseban aux potenciometar, da li taj aux send na mixeti salje zvuk i da li ima jos neki potenciometar vezan za taj aux osim ovih na kanalima i onog dole glavnog? Jer pokusao sam veceras da snimim tako preko auxa ali na snimku jedva da se cuje zvuk kad pojacam na max, na kanalima sam aux namestio na pola otprilike, kao i dole glavni na pola

casper 18.12.2021 09:25

Koja zvučna je u pitanju?

vadexfly 18.12.2021 10:58

Nema marku niti naziv neki, kad ukucas na google slike usb zvucna kartica, ona plava sto se pojavi

casper 18.12.2021 11:17

1 Privitaka
ha ha, kod mene nema plave boje :D
daj poslikaj svoju da vidimo koji konektore ima, hebeš boju :D

Daj da pojednostavnimo priču, pogledaj ovaj video, kupi mali razdjeljnik, zalemi mono konektor kako sam prikazao i s druge strane stavi dva činča koja ćeš spojiti na REC OUT dynacorda i jel vidiš kako je teško pratiti kada je pet misli složeno u jednu rečenicu. ;)

https://youtu.be/xAwNxSbPLSQ

vadexfly 18.12.2021 12:01

Odgledao sam video, imam ja i taj razdelnik i sve kablove i adaptere moguce, jedino nemam taj prepravljen 🤣 ali stvar je u tome da ja nemam problem sa kvalitetom zvuka, kada sam snimao na mono out zvuk mi je skroz zadovoljavajuci ali mi je problem kad se podesimo za svirku to sve zvuci uzivo super ali na snimku mi je pevac dosta glasniji od klavijature, to ne mogu da regulisem samo za mono out, a da na masteru ostane isto.. a ako snimam na rec out jel on salje signal sa mastera tj jacinu ili imam neki poseban potenciometar za rec out? Meni bi sve probleme resio jedan mali pasivni mixer kao taj behringerov ali ne bih sad to da kupujem ako bas ne mora

smuchac 18.12.2021 12:02

1 Privitaka
Vjv je kupio ovo:

Fajl 9341

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

vadexfly 18.12.2021 12:12

E jeste, to je to.. ali imam i mali razelnik kabel 3.5mm muski na 2x 3.5mm zenski (rozi i zeleni), tako da je svejedno, mogu i taj kabel da koristim.. ali kao sto rekoh poenta mi je nekako da postignem da mogu za snimanje posebno da podesim volume kanala a da to nema veze sa masterom, ako je to uopste moguce bez nekog pasivnog mixera

casper 18.12.2021 17:20

Napravi kabl koji sam prikazao na videu jer je ulaz u mobitel, ili u tvoju "zvučnu karticu" izveden kao mono. Ako u njega pikneš 3,5 TRS, snimati ćeš samo jedan kanal. Moguće da je i zbog toga slab signal na snimci.
Iz PM1000 koristi AUX3 i na svakom kanalu možeš određivati glasnoću, to podešavaš na kanalima na Knob Aux3.

vadexfly 19.12.2021 11:44

Znaci samo da potvrdim, na muskom delu 3.5mm treba da spojim levi i desni da bude kao jedan? A sa druge strane na zenskom da ostanu normalno dva odvojena?

casper 19.12.2021 11:52

Tako je. Time si spojio lijevi i desni kanal i dobio si mono signal na ulazu u mobitel.

vadexfly 19.12.2021 12:25

Vazi, probacu pa javim dal sam nesto uradio

smuchac 19.12.2021 14:59

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 313452)
Tako je. Time si spojio lijevi i desni kanal i dobio si mono signal na ulazu u mobitel.

Sve radi i sve je za 5 ali mene svejedno malo "svrbi" činjenica da si s onom modifikacijom 3,5mm M na 3,5mm F samim "ubadanjem" u dosta skupu mašinu zapravo napravio neku vrstu "kratkog" spoja između lijevog i desnog kanala izlaza na klavijaturi. Ti znaš šta si napravio te zašto i kako to radi kao i inače što znaš šta radiš i kako sve funkcionira. Zato ovo sve ne ide tebi, naprotiv, ide onima koji bi se upustili u ovakav, naizgled bezopasan pothvat. Kad smo to rasčistili, idemo dalje.
Ispravno si naveo da stroj i pogon općenito moraju biti stišani kod ukapčanja/iskapčanja. Znamo isto tako da su ti signali "nepojačani" iz klavijature pa je opasnost manja ali s druge strane, nisam siguran da se 1000% ne bi dogodila šteta da, dok je sve "navijeno", netko mahinalno iščupa mobitel iz priče. Taj "kratki spoj" je generalno bezopasan al tko zna kako je izvedena elektronika na svim klavijaturama i bi li nešto "crklo" da npr. odvrneš klavijaturu do kraja. Time praktički guramo "na silu" jedan kanal u drugi banalno rečeno. Tutorial kao takav, apsolutno drži vodu i koristan je. Nadalje, za takvo što, netko tko krene po tutorialu ipak treba biti bar malo advanced user s nešto iskustva i trebalo bi se ponašati prema ovome kao i kod korištenja npr. aktivnih razglasnih kutija tj. s velikim oprezom.
Ja sam svojevremeno,"budalama" koje su svirale samnom, objašnjavao to na način da je to isto kao da ideš mjenjat žicu na kotaču bicikla koji se vrti. Mnogi nisu shvatili pa sam naručivao nove tweetere, mjenjao ih i zahvaljivao Bogu šta nije bilo veće štete.
Bottom line je, za tutorial palac gore kao i za sve tvoje tutoriale dosad a nadam se i od sad ali uz velik oprez onima koji misle da znaju i da je to piece of cake. Čisto mala digresija od strane mene jer mi je jednim dijelom to i struka. Ponavljam,digresija ne ide tebi koji znaš šta radiš nego isključivo onima koji misle sad ću ja to zalemit 5 minuta i tu smo. Ipak nije baš tako. :)
Over and out. :D

casper 19.12.2021 17:10

Teorijski gledano si u pravu, a u praksi se može napraviti više kvara ako na usb utor mobitela spajaš no name "zvučnu karticu". Da sad ne objašnjavam zašto je tako, ti to znaš.
Spajanje lijevog i desnog audio signala u jedan mono ne predstavlja nikavu opasnost za uređaj na koji je taj adaper spojen.

smuchac 19.12.2021 21:01

Sve jasno. ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 19:24

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org